Κενό ΦΠΑ: Έρχεται νέα μελέτη της Κομισιόν-Τι θα αναφέρει για την Ελλάδα


Τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα POS φαίνεται πως μείωσαν τη φοροδιαφυγή από ΦΠΑ στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η νέα μελέτη της Κομισιόν για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αναμένεται να εκδοθεί προς τα τέλη του μηνός και θα αναφέρει πως το κενό ΦΠΑ θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως οι απώλειες ΦΠΑ περιορίσθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ το 2021 από 6 δισ. ευρώ που ήταν το 2017.

Ενώ δεν αποκλείεται το κενό ΦΠΑ να μειωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Αυτό φαίνεται πως θα συμβεί επειδή οι δηλώσεις ΦΠΑ στο σκέλος των εσόδων αλλά και των εξόδων θα είναι πλήρως κλειδωμένες από τον Ιανουάριο του 2025.

Παράλληλα εκτιμάται πως οι απώλειες ΦΠΑ θα περιορισθούν στο 9% (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) έως το 2026 και πως θα προκύψουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Με αυτά τα επιπλέον έσοδα, θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν νέες ελαφρύνσεις  (όπως μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ή περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ έχει σημαντικό ρόλο στη μείωση των απωλειών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας 

Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ φαίνεται πως θα έχει σημαντικό ρόλο στη μείωση των απωλειών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι υπόχρεοι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι υπόχρεες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να διορθώνουν τα στοιχεία του ΦΠΑ.  Δηλαδή τα στοιχεία των υπόχρεων που θα ανεβαίνουν στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μεταφέρονται στη δήλωση ΦΠΑ και μετά στη φορολογική τους δήλωση. Ουσιαστικά τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα βγαίνουν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία και  σύμφωνα με αυτά  θα φορολογούνται

Ο σχεδιασμός

Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ:

  • Από την 1η Οκτωβρίου του 2024 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 θα μηδενίζονται οι αποκλίσεις στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και θα περιορίζονται σε 5% στην περίπτωση των εξόδων.
  • Από την 1η Ιανουαρίου του 2025  δεν θα υπάρχουν  αποκλίσεις ως προς τα έσοδα ως και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ” myDATA”

 

 

 

 



enikonomia.gr