Κεραυνός εν αιθρία στη Σουηδία: Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία κάλεσε το λαό να προετοιμαστεί για πόλεμο – Το Γκότλαντ στόχος της Ρωσίας!


Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σουηδίας κάλεσε τους πολίτες της χώρας να ετοιμαστούν για πόλεμο σημειώνοντας πως “η ειρήνη πλησιάζει στο τέλος της”.

Κορυφαίοι παράγοντες ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ο Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin και ο αρχιστράτηγος της χώρας Micael Bydén, τόνισαν ότι η Σουηδία θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο και κάλεσαν για αυξημένη ανθεκτικότητα, μεταξύ άλλων και του άμαχου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης: Στρατιωτική Ζώνη ολόκληρη η Βόρεια Ευρώπη: Οι ΗΠΑ στήνουν προγεφύρωμα κατά της Ρωσίας μετά την ήττα της Ουκρανίας!

“Πόλεμος στη Σουηδία”

Καθώς η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2024 και στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, Carl-Oskar Bohlin, προέτρεψε στο συνέδριο Folk och Försvar στο Sälen τους συμπολίτες του να προετοιμαστούν για πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω διάσκεψης, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας, Καρλ Οσκαρ Μπόλιν, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι όντως «θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία».

«Πολλοί το έχουν πει πριν από εμένα, αλλά επιτρέψτε μου να το κάνω ξεκάθαρο με τη δύναμη του αξιώματος: Θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin, προσθέτοντας ότι η ευαισθητοποίηση πρέπει να μετατραπεί σε πρακτική δράση.

Στη συνέχεια, το μήνυμά του υποστηρίχθηκε από τον γενικό διοικητή του στρατού, στρατηγό Micael Byden, ο οποίος είπε ότι όλοι οι Σουηδοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων, πτέραρχος Μίκαελ Μπιντέν, υπερθεμάτισε, υποστηρίζοντας ότι οι Σουηδοί «πρέπει να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, σε όλα τα επίπεδα» για ένα τέτοιο πολεμικό ενδεχόμενο.

Ο Bohlin εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο εκσυγχρονισμός του σουηδικού συστήματος πολιτικής άμυνας δεν γίνεται αρκετά γρήγορα και προέτρεψε όλους, από τους διευθυντές και τους τοπικούς συμβούλους μέχρι τους ιδιώτες, να αναλάβουν δράση.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια προοπτική ασφάλειας με μεγαλύτερους κινδύνους από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Είστε ιδιώτης; Έχετε σκεφτεί εάν έχετε χρόνο να γίνετε μέλος μιας εθελοντικής οργάνωσης άμυνας; Αν όχι: κινηθείτε!» είπε στη συνέχεια.

Έκανε επίσης παραλληλισμούς με την Ουκρανία, η οποία αντιμετώπισε μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή με «απόλυτη ανθεκτικότητα», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα μόνο εάν η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενήμεροι για την κατάσταση και κατανοούν τι διακυβεύεται», δήλωσε ο Bohlin.

Σχολιάζοντας την άποψη του Bohlin στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT τη Δευτέρα, ο Σουηδός αρχιστράτηγος Micael Bydén δήλωσε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο υπουργός.

«Σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά», δήλωσε ο Bydén και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση και η σαφήνεια χθες ήταν αδιαμφισβήτητη. Τώρα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια και την κατανόηση στη δράση».

Ενώ ο Bydén επεσήμανε τις σημαντικές επενδύσεις και προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της ασφάλειας της Σουηδίας σε σημείο που η αμυντική ικανότητα της χώρας να είναι πολύ ισχυρότερη, δήλωσε επίσης ότι όσο πιο γρήγορα η Σουηδία γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο το καλύτερο.

«Η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί ένα σχέδιο, αλλά η ελπίδα πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι όλα καταστροφή και κατήφεια», πρόσθεσε ο Bydén.

«Κοιτάξτε τις ειδήσεις από την Ουκρανία και κάντε στον εαυτό σας τις απλές ερωτήσεις: Αν αυτό συμβεί εδώ, είμαι προετοιμασμένος; Τι πρέπει να κάνω; Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκεφτεί, μελετήσει και προετοιμαστεί, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνία μας», είπε επίσης.

Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας είπε ότι στόχος του δεν ήταν να χάσουν οι άνθρωποι τον ύπνο τους, αλλά να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συμβαίνει. «Αν υπάρχει κάτι που με κρατά ξύπνιο τη νύχτα, είναι η αίσθηση ότι τα πράγματα κινούνται πολύ αργά», πρόσθεσε.

Η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Απρόβλεπτης Ανάγκης (MSB) έχει αναλάβει τώρα να βοηθήσει τις βασικές και κρίσιμες για τον πόλεμο αρχές και εταιρείες να δημιουργήσουν την οργάνωσή τους σε καιρό πολέμου, ενώ η σουηδική κυβέρνηση θέλει επίσης να εκπονήσει μια ανάλυση σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με προϊόντα υγείας.

Μετά την ομιλία, οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης ψυχικής υγείας της χώρας έχουν κατακλυστεί από πολίτες.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Bris είπε ότι η εθνική της γραμμή βοήθειας συνήθως δεν λάμβανε κλήσεις σχετικά με την πιθανότητα πολέμου. Αλλά αυτή την εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση τέτοιων κλήσεων από νέους που ανησυχούσαν γι’ αυτήν την πιθανότητα έχοντας δει ειδήσεις ή αναρτήσεις στο TikTok που μιλούσαν γι’ αυτό.

Στόχος το Γκότλαντ

Το σουηδικό νησάκι Γκότλαντ θεωρείται απαραίτητο για την άμυνα του ρωσικού θύλακα του Καλίνιγκραντ. Αρκετοί Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν δημοσίως την σπουδαιότητα του Γκότλαντ για την κυριαρχία στην Βαλτική και για την άμυνα του ρωσικού θύλακα.

Αν η Σουηδία μπει στο ΝΑΤΟ και μεταφερθούν στο Γκότλαντ αντιαεροπορικά συστήματα Patriot τότε ο ρωσικός θύλακας εγκλωβίζεται.

Πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Σουηδία ανέπτυξε κορβέτες κλάσης Visby και επίγεια αντιπλοϊκά συστήματα στο νότιο τμήμα του Skåne. Πρόκειται για αντιπλοϊκούς πυραύλους Saab RBS-15. Ανάλογα με την έκδοση τους, “κλειδώνουν” μια περιοχή από 70 μέχρι 300 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις (Försvarsmakten) αύξησαν την παρουσία τους στη νότια ακτή της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Γκότλαντ – νότιου νησιού της Σουηδίας, καθώς και στη θάλασσα, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα το σουηδικό Υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη εξαπολύσει απειλές κατά της Σουηδίας κάνοντας λόγο για «πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα» εναντίον της σε περίπτωση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης: NATOϊκοί Αξιωματούχοι: «Σε τρία χρόνια θα ξεσπάσει μεγάλος πόλεμος με Ρωσία στη Βαλτική» – Ζητούν ελεύθερη κυκλοφορία στρατευμάτων στην Ευρώπη!

Η Σουηδία θα αναπτύξει δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής…

Με την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να αναπτύξουν στρατιωτικές μονάδες στη Λετονία στο πλαίσιο του FLF του ΝΑΤΟ.

Οι προωθημένες χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ (FLF) είναι πολυεθνικές ομάδες μάχης που αναπτύσσονται σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Σκοπός τους είναι να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε μια πιθανή ρωσική επίθεση κατά της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Στη Λετονία, οι μονάδες του ΝΑΤΟ ελέγχονται από ένα Δανέζικο επιτελείο μεραρχίας.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Σουηδία και η Δανία θα μοιράζονται εναλλάξ την ευθύνη για τη συγκρότηση ενός τάγματος ως μέρος μιας ταξιαρχίας που θα εδρεύει έξω από τη Ρίγα.

Οι αποστολές των δανικών και σουηδικών στρατευμάτων θα αντικαθιστούν η μία την άλλη σε εξαμηνιαία βάση. Το σουηδικό μέρος θα αποτελείται από ένα μηχανοκίνητο τάγμα που θα ξεκινήσει το νωρίτερο το 2025.

Επί τόπου στη Λετονία, το σχέδιο είναι να συνεχιστεί η εξάσκηση σε πολυεθνικό πλαίσιο με τις άλλες μονάδες της μεραρχίας, όπου το κύριο καθήκον είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε μια πιθανή ρωσική επίθεση. “Αυτή θα είναι μια από τις αρχικά πιο ορατές συνεισφορές του στρατού στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ και ένα καθήκον που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας.

“Ακριβώς όπως η δυνατότητα να μπορούμε να λαμβάνουμε στρατιωτική υποστήριξη στη Σουηδία όταν χρειάζεται, έτσι και η δυνατότητα να παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη εκτός των συνόρων μας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τον μελλοντικό μας ρόλο στο ΝΑΤΟ”, είπε ο Σουηδός Α/ΓΕΣ υποστράτηγος Lindfors.

Το 7o Σύνταγμα Skåne,, είναι η μονάδα που έχει οριστεί να είναι η πρώτη στο έδαφος μετά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με συνεισφορά περίπου 600 ατόμων.

“Έχουμε αρχίσει να σχεδιάζουμε γι’ αυτό και εφόσον έρθει μια απόφαση, είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε το έργο, είπε ο συνταγματάρχης Lennart Wideström, επικεφαλής του Συντάγματος.

Οι NATO Forward Land Forces (FLF) είναι πολυεθνικές σύνθετες ομάδες μάχης που βρίσκονται σε οκτώ χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Οι ομάδες μάχης δεν είναι πανομοιότυπες ως προς τη σύνθεσή τους, αλλά διαφέρουν ως προς το μέγεθος και το είδος των στρατευμάτων ανάλογα με τις ειδικές γεωγραφικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα.





Πηγή