Κίνδυνο για αποσύρσεις φαρμάκων μετά τις νέες μειώσεις τιμών, βλέπουν οι φαρμακοποιοί

Ανησυχία εκφράζουν παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς για το νέο Δελτίο τιμών φαρμάκων, που προβλέπει μειώσεις τιμών έως και 7%, σε 3.072 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Η νέα ανατιμολόγηση στις τιμές των φαρμάκων που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 13/12, διασφαλίζει μείωση της συμμετοχής των Ελλήνων ασθενών σε πολύτιμες θεραπείες, αλλά και μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης έως και 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Παρ’ όλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι με τον κλάδο του φαρμάκου διατυπώνουν φόβους, ότι ίσως ο στόχος δύσκολα να επιτευχθεί.

Οι κίνδυνοι είναι δύο: Αφενός μεν, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να αποσύρουν από την αγορά φθηνά και δοκιμασμένα φάρμακα εάν η τιμή τους μειωθεί περαιτέρω και αφετέρου, οι ασθενείς να αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλες θεραπείες, ίσως μάλιστα πιο ακριβές.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο για τις μειώσεις τιμών φαρμάκων, από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολου Βαλτά:

“Υπάρχουν φάρμακα καταξιωμένα στην ελληνική αγορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα οποία δυστυχώς οι τιμές τους δεν αυξάνονται και μιλάμε για φάρμακα αξίας των 5 ευρώ. Με 5 ευρώ ένα φάρμακο καταξιωμένο, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να το αποσύρει. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Αφενός μεν να σταματήσει να το φέρνει το φάρμακο αυτό στην Ελλάδα, αλλά και να υποκαθίσταται με άλλα φάρμακα μεγαλύτερης αξίας”.

Η παραπάνω επισήμανση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη έλλειψη που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά φαρμάκου, με εκατοντάδες σκευάσματα να έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Πολύ πρόσφατα μάλιστα, ρεπορτάζ του iatropedia.gr αποκάλυψε την ύπαρξη κυκλώματος κερδοσκόπων, που λυμαίνονται τον χώρο του φαρμάκου. Το κύκλωμα εξάγει φθηνά φάρμακα στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές, αποκομίζοντας μεγαλύτερα κέρδη.

Μειώσεις τιμών φαρμάκων: 2,6% μεσοσταθμικά

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, σε 4.985 σκευάσματα -από τα 8.057 που τέθηκαν σε διαδικασία αναθεώρησης- η τιμή διατηρείται σταθερή. Στα υπόλοιπα 3.072 φάρμακα θα υπάρχει μείωση τιμής, που κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 2,6%, ενώ το “μαξιλαράκι” στις μειώσεις είναι το 7%. Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας θα μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις, με στόχο να αναρτηθεί στη συνέχεια το διορθωτικό δελτίο.

Με τις μειώσεις αυτές το Υπουργείο Υγείας προσδοκά να επιτύχει σημαντική μείωση, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης.

“Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος», τονίζει το Υπουργείο Υγείας, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είχε δηλώσει όταν κατατέθηκε η σχετική τροπολογία, ότι βούληση του είναι η συνέχιση των προσπαθειών για τον εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία, την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ανάλογη με την αντίδραση των φαρμακοποιών για το νέο τρόπο τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων ήταν τότε και η αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) . «Απλουστεύει μεν τη διαδικασία, όμως δεν διορθώνει τις στρεβλώσεις», είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά τα μέλη του ΣΦΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

“Έντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης”.

Οι ασθενείς, πάντως, θα δουν τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων από τις 27 Ιανουαρίου, οπότε και θα ισχύσει το νέο Δελτίο τιμών στα φαρμακεία. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ξεκινά η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Πηγή