Κίνητρα για φωτοβολταϊκά στις στέγες – Η ελληνική πρόταση που θα σταλεί στις Βρυξέλλες


Περισσότερα κονδύλια για νέα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και για φωτοβολταϊκά στις οροφές κατοικιών, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αναμένεται να διεκδικήσει η κυβέρνηση, μαζί με μια σειρά από ενεργειακές υποδομές μέσω της αναθεώρησης του Σχεδίου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του REPowerEU.

ΤΗΣ ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Το οικονομικό επιτελείο έχει περιθώριο μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να καταθέσει την αναθεωρημένη πρόταση -που πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένη και αιτιολογημένη- και να έχει αποφασίσει το ύψος των κονδυλίων που θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει, εφόσον το επιθυμεί, ποσό έως 7,5 δισ. ευρώ δανείων, ενώ πλέον διαθέτει την τεχνογνωσία για να εντάξει ταχύτατα τα δάνεια στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Τα στελέχη που θα συντάξουν το σχετικό αίτημα προς την Κομισιόν, με αρμόδιο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν κίνητρα για την επέκταση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών, αλλά και για να στραφούν οι καταναλωτές από τη θέρμανση με βάση τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) σε ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης, σε τηλεθέρμανση με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στη χρήση βιομηχανικών αποβλήτων ως μέσα παροχής θέρμανσης και ψύξης.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση θα εξετάσουν αν και ποιες υποδομές φυσικού αερίου μπορούν να ενταχθούν στο νέο εθνικό σχέδιο, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ένταξη έργων που έχουν σχέση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με στόχο την απεξάρτηση

Η αυτοκατανάλωση ενέργειας βρίσκεται στην «καρδιά» του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και στο αναθεωρημένο σχέδιο ανάκαμψης θα έχει ιδιαίτερη θέση. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πολλοί θα είναι οι καταναλωτές που θα στραφούν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη, που παράγει ρεύμα, το οποίο θα συμψηφίζεται με την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού, εφόσον δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU, τα φωτοβολταϊκά μπορεί να δώσουν ακόμη και το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Με το λεγόμενο net metering, ο καταναλωτής μπορεί να επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για μια περίοδο 25 ετών, ενώ η απόσβεση του κόστους απόκτησης του συστήματος γίνεται, κατά κανόνα, μέσα σε οκτώ χρόνια.

Τους τελευταίους δέκα μήνες του 2021 μέχρι σήμερα εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά στις στέγες, με ισχύ που αντιστοιχεί στο 62% του συνόλου από το 2015. Mάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων συνδέσεων net metering που φτάνει στο 37,4% συγκριτικά με το 2020, ενώ σε επίπεδο διετίας αγγίζει το 56%.

Έργα υποδομής

Μεταξύ των υποδομών που εξετάζεται να ενταχθούν στο REPowerEU στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται:

  • Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Η ηλεκτρική διασύνδεση μ ταξύ των δύο χωρών ουσιαστικά θα συνδέει την Ευρώπη με την Αίγυπτο και με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί έργο άμεσης προτεραιότητας για την Ευρώπη, αφού ταυτόχρονα αυξάνει την ενεργειακή επάρκεια της Γηραιάς Ηπείρου και τις οδεύσεις εφοδιασμού σε ενέργεια, ενώ αφορά πράσινη ενέργεια. Η διασύνδεση αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας και της Αιγύπτου στους διεθνείς ενεργειακούς χάρτες και να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού τόσο σε διακρατικό όσο και σε διηπειρωτικό επίπεδο. Επιπλέον, το νέο έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους, στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην επίτευξη των στόχων του «Fit for 55», καθώς και στη μείωση της εξάρτησης των δύο χωρών από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews



Πηγή