Κωδική ονομασία “Tsar Mangal”: Καρέ καρέ η επιχείρηση στην Κρασνογκορόφκα – Πώς οι Ρώσοι διέρρηξαν τις βαριά οχυρωμένες θέσεις των Ουκρανών

Το War News 24/7 φέρνει στη δημοσιότητα συγκλονιστικά βίντεο από την ρωσική επίθεση στην Κρασνογκορόφκα όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκε και ηγήθηκε της επιχείρησης ένα νέο ρωσικό όπλο με την κωδική ονομασία “Tsar Mangal” ή αλλιώς “Turtle Tanks”.

Τα βίντεο που θα δείτε μπορεί αρχικά να προκαλέσουν γέλιο όμως τέσσερα ρωσικά άρματα μάχης τύπου Tsar Mangal ήταν αρκετά για να προκαλέσουν χάος στις ουκρανικές αμυντικές οχυρώσεις.

Πρόκειται για άρματα μάχης Τ-72Β3 ή  T-80BVM τα οποία διαθέτουν τραπεζοειδή χαλύβδινη δομή, δίνοντας στο άρμα μάχης την όψη ενός υπόστεγου σε ράγες.

Πρόκειται για προστατευτικό κέλυφος κατά των drones FPV το οποίο μέχρι τώρα προσφέρει 100% προστασία στα ρωσικά πληρώματα!

Αυτό έχει ως συνέπεια τα συγκεκριμένα άρματα μάχης να εισχωρούν σε βαριά οχυρωμένες ουκρανικές γραμμές και να διασπούν την άμυνα των Ουκρανών.

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις Tsar Mangal.

Στις 17 Απριλίου εμφανίστηκε μια νέα έκδοση, το Mk2 Turtle Tank. Σε αντίθεση με το πρώτο όχημα, αυτό ήταν πλήρως κλειστό. Εικάζεται ότι Ρώσοι μηχανικοί πήραν ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης που δεν μπορούσε να κινήσει τον πυργίσκο του και κατασκεύασαν ένα όχημα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων.

Η ουσία είναι ότι οι Ρώσοι αυτοσχεδιάζουν, προσαρμόζονται και βελτιώνονται.

Στην επιχείρηση τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν και τα κινεζικά Desertcross-1000 ATV για να μεταφέρουν πεζικό προκειμένου να εισβάλουν στα ουκρανικά οχυρά.

Υπό την κάλυψη πυρός και καπνού, δύο οχήματα έφτασαν με επιτυχία στη γραμμή αποβίβασης της διμοιρίας. Το πεζικό άρχισε στη συνέχεια να επιτίθεται στην ουκρανική θέση.

Δείτε εδώ την έφοδο στις οχυρές θέσεις των Ουκρανών στην Κρασνογκορόφκα

Forbes: Το ρωσικό “άρμα-χελώνα” κάνει τη διαφορά στην Ουκρανία

Στις αρχές του μήνα, οι χειριστές drones του ουκρανικού στρατού έμειναν έκπληκτοι όταν εντόπισαν στο πεδίο της μάχης στα περίχωρα της Κρασνογκορόφκα στην ανατολική Ουκρανία- ένα ρωσικό άρμα μάχης T-72 το κύτος και τον πυργίσκο του οποίου προστάτευε ένα μεταλλικό κάλυμμα. Παραδόξως, δεν ήταν το μόνο.

Έκτοτε έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ουκρανία και άλλα στρατιωτικά οχήματα με ανάλογη “θωράκιση”, καθώς τα ρωσικά πληρώματα φαίνεται να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η περίεργη αυτοσχέδια πανοπλία μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί αποτελεσματική

Είναι προφανής ποιος ήταν ο στόχος του τριμελούς πληρώματος του συγκεκριμένου άρματος που εντοπίστηκε αρχικά έξω από την Κρασνογκορόφκα: να δημιουργήσει μια ασπίδα για το 51 τόνων άρμα απέναντι στα χιλιάδες drones FPV. Είναι εξίσου προφανές ότι η “πανοπλία” αυτή -η οποία ενέπνευσε το χλευαστικό παρατσούκλι “άρμα-χελώνα”- πιθανότατα έχει αρκετά μειονεκτήματα.

Οι κάθετες κολώνες που συγκρατούν το μεταλλικό κάλυμμα λογικά θα εμποδίζουν την περιστροφή του πυργίσκου. Ο δε όγκος του θα περιορίζει την ορατότητα του πληρώματος και την κινητικότητα του άρματος. Και η προσαρμογή του στο κύτος του άρματος αφήνει ένα κενό στο μπροστινό μέρος από όπου θα μπορούσε να περάσει το drone ενός έμπειρου χειριστή.

Τρεις εβδομάδες μετά, ανάλογα άρματα έχουν αναπτυχθεί σε όλο το ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας. Εξοπλισμένα συχνά με παρεμβολείς για την αποφυγή των drones και συστήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στο κύτος τους, τα εν λόγω άρματα έχουν πρωτοστατήσει σε αρκετές επιθέσεις κατά των ουκρανικών δυνάμεων στην Κρασνογκορόφκα. Τουλάχιστον ένα εξ αυτών υπέστη ζημιές και ακινητοποιήθηκε, αλλά τα ρωσικά στρατεύματα το ρυμούλκησαν μακριά από το πεδίο της μάχης.

Τα περισσότερα άρματα-χελώνες ανήκουν στην 5η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού. Πλέον, όμως, άρματα-χελώνες έχουν αρχίζει να εμφανίζονται και στις καλύτερα εξοπλισμένες ρωσικές μονάδες όπως η 9η Ταξιαρχία Αρμάτων.

“Ξέρω ότι ο κόσμο γελά με αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μια παράλογη προσθήκη”, σημειώνει ο Rob Lee, αναλυτής στο Ιντιστούτο Ερευνών Εξωτερικών Πολιτικής στη Φιλαδέλφεια.

“Οι Ρώσοι προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του πεδίου της μάχης”, λέει.

“Το να θυσιάσουν την ορατότητα και τη δυνατότητα περιστροφής του πυργίσμου ενός άρματος σε κάθε διμοιρία, που μπορεί όμως να μπλοκάρει τις συχνότητες των drones, είναι εύλογη”, σημειώνει ο Lee.

“Προτεραιότητα είναι να μπορέσουν να περάσουν οι μονάδες πεζικού τα ακάλυπτα σημεία και να φτάσουν σε κτήρια ή αμυντικές θέσεις” του εχθρού, εξηγεί.

Ως εκ τούτου, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα άρματα-χελώνες φαίνεται να επιτυγχάνουν τον στόχο τους.

Δείτε βίντεο από την εμφάνιση διαφόρων εκδόσεων “”Tsar Mangal” στο Τσασόβ Γιαρ



Πηγή