Κομισιόν: Πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα το 2020

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πιο ήπια ύφεση βλέπει για την Ελλάδα το 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις νέες θερινές προβλέψεις της που μόλις δημοσιεύθηκαν. Το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, αντί εκτίμησης για ύφεση 9,75% στις εαρινές προβλέψεις προ δύο μηνών. Αντίστοιχα χαμηλότερη είναι η πρόβλεψη για την ισχύ της ανάκαμψης το 2021: αντί της εκτίμησης του 7,9% στις εαρινές προβλέψεις, η Κομισιόν πλέον θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί κατά 6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντιθέτως, οι προβλέψεις του 2020 για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς το χειρότερο. Το γαλλικό ΑΕΠ πλέον προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% (έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις) και να αναπτυχθεί κατά 7,6% του χρόνου (οριακά βελτιωμένη από το 7,4% του Μαΐου). Η ιταλική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -9,5%, ενώ και η ανάκαμψή της 2021 αναμένεται πλέον να είναι λιγότερο δυναμική (6,1% αντί για 6,5%).

Η κατάσταση δείχνει να είναι σχεδόν εξίσου ολέθρια στην Ισπανία, με ύφεση 10,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 9,4% το Μάιο) και ανάπτυξη 7,1% το 2021 (έναντι εκτίμησης 7% το Μάιο). Ακόμα πιο δραματική είναι η επιδείνωση της πρόγνωσης και για την πορτογαλική οικονομία, η ύφεση της οποίας πλέον προβλέπεται να αγγίξει το 10% (-9,8%) φέτος, ενώ το Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%. Μόνο πέντε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας έχουν καλύτερη πρόγνωση για το 2020 στις θερινές προβλέψεις.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν προβλέπει σημαντικά βαθύτερη ύφεση φέτος, της τάξης του 8,7%, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%). Αντιστοίχως, η οικονομία της Ε.Ε. θεωρείται ότι θα κλείσει φέτος στο -8.3% (έναντι 7,4% στις εαρινές προβλέψεις) και ότι θα καταγράψει μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% το Μάιο).

Σε σχετικό του σχόλιο, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά ότι εξακολουθούν να ενισχύονται οι τάσεις απόκλισης, ανισότητας και ανασφάλειας. «Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε ταχέως σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή – για να δώσουμε μία ένεση εμπιστοσύνης αλλά και χρηματοδότησης στις οικονομίες μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».

kathimerini.gr