Κομισιόν: Στο 2,4% η ανάπτυξη το 2020
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Σημαντικά αυξημένη είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας το 2019. Οριακά αυξημένη είναι και η πρόβλεψη της Επιτροπής για φέτος, ενώ παραμένει αμετάβλητη για το 2021.
Συγκεκριμένα, στις χειμερινές τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 2,4% το 2020 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,3%) και θα μειωθεί στο 2% το 2021. Για το 2019, η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει στο 2,2%, έναντι πρόβλεψης 1,8% το περασμένο φθινόπωρο.
Στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις νέες προβλέψεις, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι αναμένει η τρέχουσα αξιολόγηση στο πλαίσιο της μετα- προγραμματικής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι θετική, «ανοίγοντας το δρόμο για μία θετική απόφαση από το Eurogroup τον Ιούνιο σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης των εσόδων [από τις επιστροφές των κερδών] ANFA/SMP για επενδύσεις».
Οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι η κύρια κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ειδικά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019. Παρά την επιβράδυνση σε ορισμένες από τις κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας, η αύξηση των εξαγωγών υπήρξε ανθεκτική, με περαιτέρω κέρδη μεριδίου αγοράς, μεταξύ άλλων και στον τουρισμό. Η ανεργία μειώθηκε στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, από 18,5% πριν από ένα χρόνο, αν και, όπως σημειώνεται, «παραμένει η υψηλότερη στην Ε.Ε.». Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά το 2020 στο 0,7% (από 0,5% το 2019) και να φτάσει το 0,9% το 2021.
Για την οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 1,2% φέτος όσο και του χρόνου. Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα καταγράψουν θετικούς δείκτες ανάπτυξης το 2020-1 και ότι πρόκειται για την πιο μακρά περίοδο οικονομικής επέκτασης στα χρονικά του ευρώ. Όπως ανέφερε όμως, οι κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων έχουν αυξηθεί. Ο Ιταλός επίτροπος έκανε ειδική αναφορά στον κορονοϊό, λέγοντας ότι ο αντίκτυπός του παραμένει εξαιρετικά αβέβαιος.