Κορωνοϊός: Αμφίβολη η μακροχρόνια ανοσία για τους ασθενείς

Επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία 35 ετών από τους άλλους κορωνοϊούς που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Ανακάλυψαν ότι μολύνουν κάθε άνθρωπο 3 έως 17 φορές.

Η ανάπτυξη της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 δεν αποτελεί εγγύηση ότι ένα άτομο είναι ισοβίως προστατευμένο από τον επικίνδυνο ιό. Και αυτό, διότι οι κορωνοϊοί προκαλούν βραχύβια ανοσία και μπορεί να μας μολύνουν πολλές φορές στη ζωή μας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αν και ο νέος κορωνοϊός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, υπάρχουν μερικοί άλλοι που είναι γνωστοί εδώ και δεκαετίες. Τέσσερις από αυτούς έχουν… εγκατασταθεί παγκοσμίως, αλλά επιδεικνύουν μεγάλη εποχικότητα στη δράση τους.

Και οι τέσσερις αυτοί ιοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις στους ανθρώπους. Ωστόσο οι λοιμώξεις αυτές σπανίως είναι τόσο σοβαρές όσο αυτή που προκαλεί σε αρκετούς ασθενείς ο νέος κορωνοϊός.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε αυτούς τους τέσσερις κορωνοϊούς σε βάθος 35ετίας. Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν και πόσο συχνά παρατηρείται νέα λοίμωξη από αυτούς.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, σε κανέναν από τους κορωνοϊούς δεν αναπτύσσουμε ισόβια ανοσία. Η επαναλοίμωξη είναι πολύ συχνή και συνήθως συμβαίνει 1 χρόνο μετά την πρώτη νόσο.

Το εύρημα αυτό δεν ισχύει απαραιτήτως για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ει μη τι άλλο, ο κορωνοϊός αυτός δεν είναι εποχικός, όπως έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τους τελευταίους μήνες. Παρ’ όλα αυτά, η βραχύβια ανοσία των άλλων κορωνοϊών  δεν είναι καθόλου καλή ένδειξη για το τι ισχύει για τον νέο ιό.

Από τη δεκαετία του ’80

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 513 δείγματα αίματος από 10 άνδρες που ζουν στο Άμστερνταμ. Οι άνδρες έδιναν κάθε χρόνο αίμα (μερικές χρονιές δύο ή περισσότερες φορές), αρχής γενομένης της δεκαετίας του ’80. Έδιναν επίσης αίμα ανεξαρτήτως του αν ένιωθαν καλά ή άρρωστοι.

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, στη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών αυξήθηκαν αρκετές φορές τα επίπεδα των αντισωμάτων εναντίων των κορωνοϊών. Αυτό υποδηλώνει πως υπήρξε νέα μόλυνση.

Σε κάθε έναν από τους εθελοντές καταγράφηκαν 3-17 μολύνσεις και για τους τέσσερις κορωνοϊούς που μελετήθηκαν. Είναι οι κορωνοϊοί:

  • HCoV-NL63
  • HCoV-229E
  • HCoV-OC43
  • HCoV-HKU1

Σε σπάνιες περιπτώσεις η νέα λοίμωξη καταγράφηκε έξι μήνες μετά την προηγούμενη. Ωστόσο συνήθως μεσολαβούσε ένας χρόνος. «Αυτό υποδηλώνει ότι η προστατευτική ανοσία είναι βραχύβια», γράφουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα

Προς το παρόν έχουν καταγραφεί ελάχιστες περιπτώσεις επαναμόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό. Εν τούτοις, ο κορωνοϊός Covid-19 κυκλοφορεί μόλις οκτώ μήνες ευρέως στον πλανήτη. Επομένως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την ανοσία που επιφέρει.

Οι ερευνητές λένε πως η έρευνά τους έχει μερικά μειονεκτήματα (π.χ. πραγματοποιήθηκε σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών). Ωστόσο παρέχει μοναδικές ενδείξεις για την ανοσία των κορωνοϊών, διότι βασίζεται σε εργαστηριακές εξετάσεις. Επιπλέον, λαμβάνονταν δείγματα αίματος από τους ασθενείς ακόμα κι όταν ένιωθαν υγιείς. Και αυτό είναι σημαντικό διότι τόσο οι παλαιότεροι όσο και ο νέος κορωνοϊός δεν προκαλούν πάντοτε συμπτώματα στα άτομα που προσβάλλουν.

Έως σήμερα το πρωί, ο νέος κορωνοϊός είχε μολύνει 34,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είχε επίσης κοστίσει τη ζωή σε 1,031 εκατομμύρια.

Πηγή