Κορονοϊός: Apple και Google συνεργάζονται για να λανσάρουν νέα τεχνολογία εντοπισμού κρουσμάτων μέσω κινητών
Μπροστά σε μία συνεργασία κολοσσών της τεχνολογίας βρίσκεται ο πλανήτης εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού Sars Cov 2.
Συγκεκριμένα Apple και Google ανακοίνωσαν ένα σύστημα εντοπισμού της διάδοσης του κορονοιού που επιτρέπει τις συσκευές να μοιράζονται δεδομένα μέσω Bluetooth Low Energy και εγκεκριμένες εφαρμογές οργανισμών υγείας.
Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιεί τεχνολογία Bluetooth ώστε να εγκαθιδρύει ένα δίκτυο επαφών, το οποίο θα κρατάει τα δεδομένα των συσκευών που έχουν έρθει σε κοντινή απόσταση. Οι επίσημες εφαρμογές των εξουσιοδοτημένων οργανισμών υγείας θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και θα ειδοποιούν τους χρήστες εάν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που φέρει τον COVID-19. Φυσικά για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει αυτοί που νοσούν να το δηλώσουν μέσα στις εφαρμογές.
Η Apple και η Google θα κυκλοφορήσουν τα API για το iOS και Android στα μέσα Μαΐου ώστε οι οργανισμοί υγείας να μπορούν να τα ενσωματώσουν στις εφαρμογές τους.
Οι δύο εταιρείες πιστεύουν ότι η προσέγγισή τους – που αποσκοπούσε στη διατήρηση των χρηστών, των οποίων η συμμετοχή θα ήταν εθελοντική, ανώνυμη – αφορά τις ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Η μέθοδος ανίχνευσης επαφών θα λειτουργούσε χρησιμοποιώντας σήματα Bluetooth ενός smartphone για να καθορίσουν το σε ποιον είχε πρόσφατα ο ιδιοκτήτης μεγάλη εγγύτητα, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να έχει δημιουργήσει κίνδυνο για τη μετάδοση του ιού.
Αν κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους βρεθεί αργότερα θετικός στον Covid-19, θα ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης της συσκευής.
Οι δύο φάσεις
Στα μέσα Μαΐου, οι εταιρείες θα προσθέσουν τη δυνατότητα στα iPhone και στα τηλέφωνα Android να ανταλλάσσουν ασύρματα ανώνυμες πληροφορίες μέσω εφαρμογών που εκτελούνται από δημόσιες αρχές υγείας.
Σε περίπτωση που ένας χρήστης ελεγχθεί και βγει θετικός στον Covid-19 και προσθέσει αυτά τα δεδομένα στην εφαρμογή δημόσιας υγείας, οι χρήστες με τους οποίους έχει έρθει σε στενή επαφή με τις προηγούμενες ημέρες, θα ενημερώνονται για αυτή την εξέλιξη. Αυτή η περίοδος μπορεί να είναι 14 ημέρες, ωστόσο οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να ορίσουν το χρονικό διάστημα που θεωρούν εκείνες κατάλληλο.
Το δεύτερο βήμα θα είναι και πιο χρονοβόρο καθώς τους επόμενους μήνες και οι δύο εταιρείες θα προσθέσουν την τεχνολογία απευθείας στα λειτουργικά τους συστήματα, έτσι ώστε αυτό το λογισμικό παρακολούθησης επαφών να λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται το «κατέβασμα» μιας εφαρμογής.
Οι χρήστες πρέπει να επιλέγουν για την χρησιμοποίησή του, αλλά αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι μπορούν να συμπεριληφθούν πολύ περισσότερα άτομα στα παρεχόμενα δεδομένα. Αξίζει, μονάχα, να σημειωθεί πως το iOS της Apple και το Android της Google χρησιμοποιούνται από, περίπου, 3 δισεκατομμύρια χρήστες, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού.
Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που δεν είδαν με καλό μάτι την εν λόγω συνεργασία καθώς εγείρονται θέματα προσωπικών δεδομένων και ελευθερίας.
Με κοινή τους τοποθέτηση οι δύο εταιρείες-κολοσσοί είπαν ότι: «Όλοι μας στην Apple και στη Google πιστεύουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ μια πιο σημαντική στιγμή για να συνεργαστούμε για την επίλυση ενός από τα πιο πιεστικά προβλήματα του κόσμου».