Κορωνοϊός: Δείτε ποια ηλικιακή ομάδα ευθύνεται κυρίως για το δεύτερο και το τρίτο κύμα

Τι αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη για το πρώτο και το δεύτερο κύμα στις ΗΠΑ. Τι άλλαξε από τον Οκτώβριο και μετά. Ποιος θα είναι ο ρόλος των εμβολίων.

Την ηλικιακή ομάδα που ευθύνεται περισσότερο για την ασταμάτητη εξάπλωση της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, αναγνώρισε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Τα ευρήματά τους βασίζονται στην ανάλυση στοιχείων για τις θέσεις περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων, τα οποία ύστερα συγκρίθηκαν με τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε αντίθεση με ό,τι είχαν δείξει προγενέστερες μελέτες, τα παιδιά λίγο φάνηκε να συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Το ίδιο και οι ηλικιωμένοι. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ανοικτά σχολεία δεν είναι επικίνδυνα για πρόκληση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Αντιθέτως, η πανδημία άγεται από τους νέους 20-49 ετών, ιδίως από τις ηλικίες 35-49 ετών, γράφουν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Η τάση αυτή άρχισε να παρατηρείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και μετά (από τον περασμένο Οκτώβριο). Έκτοτε παραμένει σταθερή. Συνολικά, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι για την συνέχιση της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός ευθύνονται:

  • Κατά 72,2% οι ενήλικες 20-49 ετών
  • Κατά λιγότερο από 10% οι έφηβοι 10-19 ετών
  • Κατά 5% τα παιδιά ηλικίας 0-9 ετών

Αλλιώς το πρώτο κύμα

Κατά το πρώτο κύμα όμως η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ειδικότερα, μέχρι τα μέσα Αυγούστου την πανδημία τροφοδοτούσαν:

  • Κατά 41% οι ηλικίες 35-49 ετών
  • Κατά 35% από τους νέους ηλικίας 20-34 ετών
  • Κατά 15% από τους μεσήλικες 50-64 ετών
  • Κατά 6% από παιδιά και εφήβους

Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, η επίδραση των μικρών παιδιών και των μεσηλίκων άρχισε να υποχωρεί. Και τελικά βρέθηκε η ευρεία ηλικιακή ομάδα των 20-49 ετών ως η κυρίως υπεύθυνη για τις επεκτατικές διαθέσεις που δείχνει ο νέος κορωνοϊός.

Τα εμβόλια

Οι ερευνητές εκτιμούν πως όταν υπάρξει δυνατότητα να εμβολιαστούν οι παραγωγικές ηλικίες, τότε (λογικά) θα σταματήσει ο κορωνοϊός. Αυτό όμως, λένε, δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ει μη τι άλλο, ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες εξακολουθούν να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο Covid-19.

Όσον αφορά το γιατί οι νεαροί ενήλικες άγουν την πανδημία, η απάντηση είναι απλή: είναι αυτοί που έχουν τις περισσότερες επαφές με άτομα εκτός σπιτιού. Το γεγονός αυτό είναι εύλογο, αφού οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι και φροντίζουν τις οικογένειές τους. Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να περιορίζουν τις επαφές τους στις εντελώς απαραίτητες. Και βεβαίως να μην κάνουν ούτε βήμα δίχως τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Πηγή