Κορωνοϊός και διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξετε;
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention – CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας (WHO) αναφέρουν ότι ποσοστό έως 50% των ασθενών που νοσηλεύονται εξαιτίας του κορωνοϊού Covid-19, πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν μεγαλύτερους κινδύνους επιπλοκών όταν αντιμετωπίζουν ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι η γρίπη, και αυτό είναι πιθανό να ισχύει και με τον κορωνοϊό. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι διάφοροι και δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, όμως οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορεί να έχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πολλά είδη ασθενειών μπορεί να επιφέρουν αύξηση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος (ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη). Αυτό συμβαίνει και με άλλους ιούς, όπως αυτόν της γρίπης. Καθώς τα επίπεδα του σακχάρου επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου, τα άτομα που θα προσβληθούν είναι πιθανόν να παρατηρήσουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου.
Οι προτεινόμενες προφυλάξεις είναι οι ίδιες με εκείνες για τη γρίπη.
Συχνό πλύσιμο των χεριών.
Χρήση χαρτομάντηλου ή του αγκώνα κατά τον βήχα και το φτέρνισμα.
Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα ίωσης.
Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας από άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Οι καλύτεροι τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος για τον κορωνοϊό Covid-19
Επίσης τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενη ασθένεια, δημιουργώντας το κατάλληλο πλάνο:
Να έχουν μια λίστα των φαρμάκων που λαμβάνουν καθώς και τη δοσολογία τους.
Να έχουν πάντα μαζί τους υδατάνθρακες, όπως σόδα, μέλι, μαρμελάδα, καραμέλες, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις τιμές του σακχάρου στο αίμα ψηλά, στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να πέσει.
Και φυσικά να έχουν αρκετή ινσουλίνη για την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που αρρωστήσουν ή δε μπορούν να την προμηθευτούν.
Κανόνες για τις μέρες ασθένειας σε ανθρώπους με διαβήτη:
Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι
Τακτική μέτρηση σακχάρου
Τακτική μέτρηση θερμοκρασίας
Αν λαμβάνετε ινσουλίνη σε πολλαπλές ενέσεις, επίσης μέτρηση κετονών
Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας
Γενικά, οι ασθενείς με διαβήτη προς το παρόν συστήνεται να ακολουθούν τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές με τον υπόλοιπο πληθυσμό προκειμένου να προστατευθούν από τον κορωνοϊό.
Είναι βασικό να αποφεύγουμε την έκθεση στον ιό και εφαρμόζουμε κοινή λογική ως προς την πρόληψη.