Κορονοϊός: Οι επιστήμονες φοβούνται “κρυφή διασπορά”

Προβληματισμένοι είναι οι επιστήμονες από τη χθεσινή επιδημιολογική εικόνα με τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, αν και αυτή οφείλεται εν πολλοίς, στον μεγαλύτερο αριθμό τεστ που έγιναν, όπως λένε. Τα νέα κρούσματα, ωστόσο, εμφανίζονται να επιμένουν στην “κόκκινη” Βόρεια Ελλάδα, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως για 5 ιδιαίτερα επιβαρυμένους νομούς.

Το σύστημα Υγείας πιέζεται δραματικά -κυρίως στη Μακεδονία- και φαίνεται πλέον ότι εξαντλεί τις εφεδρείες του. Την ίδια στιγμή, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εμφανίζονται επιφυλακτικοί και ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τον “θολό” ρόλο που μπορεί να παίζουν στη διασπορά οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Οι επιστήμονες δηλώνουν στο iatropedia.gr ότι με δεδομένη την πίεση στο ΕΣΥ θα χρειαστεί χρόνος και περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα για να εκτιμηθεί η κατάσταση, πριν προχωρήσουμε σε αυστηροποίηση ή σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Αυτό υποστηρίζει ο Kαθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

“Δεν βλέπουμε την βελτίωση που θα θέλαμε να δούμε με το lockdown. Θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Κι ενώ υπάρχει μια επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται. Γεγονός το οποίο δεν συνάδει με τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε λάβει στη χώρα. Αυτό δεν βοηθά στον περιορισμό της επιδημίας και παρατείνει την πίεση στο Σύστημα Υγείας τονίζει.

Αν δεν μειωθούν τα κρούσματα δεν “χαλαρώνει” το lockdown

Η πανδημία “χτύπησε ταβάνι” την Τετάρτη (18/11), με 3.209 νέα κρούσματα, 60 θανάτους και 480 διασωληνωμένους ασθενείς. “Ρεκόρ” νέων λοιμώξεων εμφανίστηκαν σε πολλές περιοχές και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν χθες 905 νέα περιστατικά λοίμωξης Covid. Τριψήφια νούμερα κατέγραψαν οι υγειονομικές αρχές, επίσης, στην Αττική (564), στη Λάρισα (207) και στην Πέλλα (166).

Άλλες περιοχές με μεγάλη επιβάρυνση είναι τα Γρεβενά, η Δράμα, η Πιερία, η Φλώρινα, η Χαλκιδική και ο Έβρος, σύμφωνα με μήνυμα που μετέφερε από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Με δεδομένο ότι οι νέες λοιμώξεις, αποτελούν τον πιο σημαντικό δείκτη για τη χαλάρωση των μέτρων, η κυβέρνηση εξετάζει και πάλι την περίπτωση επιπλέον περιορισμών στη Βόρεια Ελλάδα, με πιθανό κλείσιμο των συνόρων και την εφαρμογή πιο αυστηρού “lockdown” στη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει πάση θυσία να “χαμηλώσει” το συντομότερο ο αριθμός των νέων διαγνώσεων, καθώς θα χρειαστεί και επιπλέον χρόνος, μέχρι να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες και τα βαριά περιστατικά.

O Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, αναφέρει στο iatropedia.gr, ότι κριτήριο για τη μείωση του lockdown θα είναι τα κρούσματα: “Ακόμη κι αν αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα, όμως, καθυστερεί η μείωση στον αριθμό των νέων νοσηλειών, γιατί μεσολαβούν κάποιες μέρες μέχρι να καταλήξει κάποιος στο νοσοκομείο. Ναι, θα πιεστεί για κάποιες μέρες ακόμα το Σύστημα Υγείας. Θα δούμε ελάφρυνση μέρες μετά την έναρξη της μείωσης στα κρούσματα”, τονίζει ο καθηγητής.

“Τα κρούσματα είναι ανησυχητικά” παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη  της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού χθες (Τετάρτη 19/11) στο Υπουργείο Υγείας και πρόσθεσε: “Ο ιός επωάζει και ασυμπτωματικά πολλές φορές, χρειάζεται 10-14 ημέρες. Οπότε είναι και μια «φωτογραφία» από το παρελθόν, που έρχεται στο παρόν”, σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Οι επιστημονικοί φόβοι για τους ασυμπτωματικούς

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που διασπείρουν αθόρυβα τον ιό, χωρίς να αφήνουν ίχνη, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να παραπλανήσει και να “θολώσει” την πραγματική εικόνα της πανδημίας.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία και στοχευμένα τεστ στον ευρύ πληθυσμό, ώστε να υπάρχει καλύτερη καταγραφή της πανδημίας στους ασυμπτωματικούς.

Συγκεκριμένα ο Καθηγητής κ. Βατόπουλος, λέει στο iatropedia.gr: “Δεν έχουμε καλή επιδημιολογική εικόνα με στοχευμένα τεστ στον ευρύ πληθυσμό που θα μας βοηθούσαν να έχουμε καλύτερη καταγραφή της πανδημίας και της διασποράς στην κοινότητα και στους ασυμπτωματικούς. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με περισσότερα και πιο στοχευμένα τεστ στους ασυμπτωματικούς και πιο επαρκή ιχνηλάτηση και καταγραφή”.

Πιο στοχευμένα τεστ και επιδημιολογικά στοιχεία ζητούν οι επιστήμονες

Τα χθεσινά τεστ Covid ξεπέρασαν τις 32 χιλιάδες και συγκεκριμένα έγιναν περίπου 26.000 μοριακά τεστ (PCR) και περίπου 6 χιλιάδες rapid test αντιγόνων, γεγονός το οποίο μπορεί εν μέρει να εξηγεί και τον αυξημένο αριθμό διαγνώσεων. Ωστόσο οι επιστήμονες δηλώνουν ότι ο δείκτης θετικότητας είναι αυτός που αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της πανδημίας. Οι απόλυτοι αριθμοί των νέων διαγνώσεων συνήθως δεν είναι ακριβείς, όπως λένε.

Ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Παρασκευής, αναφέρει χαρακτηριστικά: “Την Τετάρτη έγινε μεγαλύτερος αριθμός τεστ, οπότε αυτό αλλάζει την εικόνα. Αυτό το σκαμπανέβασμα στον αριθμό των τεστ δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Θα πρέπει να δει κανείς το ποσοστό της θετικότητας ανάλογα με τον αριθμό των τεστ που έγιναν. Και νομίζω ότι το ποσοστό θετικότητας είναι ίδιο σήμερα με χθες, αλλά και με τις προηγούμενες μέρες, δηλαδή περίπου στο 10%”, τονίζει ο καθηγητής, ο οποίος συμπληρώνει ότι μάλλον είμαστε σε πορεία σταθεροποίησης, αλλά κι αυτό “με πολύ μεγάλη επιφύλαξη”, όπως λέει.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Πάντα τα βλέπουμε συγκριτικά τα κρούσματα. Ανεβαίνουν τα τεστ ανεβαίνουν και τα κρούσματα. Άρα πρέπει να έχουμε πάντα τον παρονομαστή αριθμό των τεστ για να τα κρίνουμε. Δεν είναι απόλυτο νούμερο. Άλλο να κάνω 500 τεστ και να βρω 50 και άλλο να κάνω 1.000 και να βρω 100 θετικά. Άρα θα τα εκτιμήσουμε και θα δούμε. Ακόμα δεν δείχνει να έχουμε ύφεση. Πιστεύω ότι πλησιάζουμε μια σταθερότητα κι από κει και πέρα θα δούμε τι γίνεται. Περιμένουμε να πέσουν τα κρούσματα”, σημειώνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Σε ότι αφορά, επίσης, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οι ειδικοί αναφέρουν στο iatropedia.gr ότι θέλουν περισσότερα στοιχεία για το πόσα τεστ γίνονται στις περιοχές αυτές, ώστε να έχουν πιο καθαρή εικόνα της επιδημίας στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να μάθουν τον ακριβή αριθμό.

Πηγή