Κορονοϊός: Πιο σημαντικό από το υλικό της μάσκας είναι αν συμβαίνει αυτό
Μια ομάδα ερευνητών που μελετούν την αποτελεσματικότητα διαφόρων τύπων μασκών προσώπου διαπίστωσε ότι για την βέλτιστη προστασία έναντι της COVID-19, η εφαρμογή μιας μάσκας είναι πιο σημαντική από το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, πραγματοποίησαν μια σειρά διαφορετικών δοκιμών προσαρμογής και διαπίστωσαν ότι όταν μια μάσκα υψηλής απόδοσης (όπως μια μάσκα N95, KN95 ή FFP2) δεν είναι σωστά τοποθετημένη, παρέχει προστασία παρόμοια με μια απλή υφασμάτινη μάσκα. Μικρές διαφορές στα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως η ποσότητα λίπους κάτω από το δέρμα, κάνουν σημαντικές διαφορές στο πόσο καλά εφαρμόζει μια μάσκα.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, υποδηλώνουν επίσης ότι μικρές διαρροές μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο να εντοπιστούν από τον χρήστη. Αν και το μέγεθος του δείγματος ήταν μικρό, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων τεχνικών εφαρμογής της μάσκας, που θα είναι γρήγορες και αξιόπιστες, σε περίπτωση μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Η τρέχουσα μελέτη αξιολόγησε μόνο τον αντίκτυπο της εφαρμογής της μάσκας στον ίδιο τον χρήστη. Η ομάδα θα αξιολογήσει σε μελλοντική έρευνα το πώς αυτή η εφαρμογή επηρεάζει την προστασία των άλλων.
Κορονοϊός: Η πλειοψηφία δεν αντιλαμβάνεται το πόσο σημαντική είναι η καλή εφαρμογή της μάσκας
Η πανδημία COVID-19 έκανε τις μάσκες προσώπου ζωτικό κομμάτι προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πολίτες. Αν και έχει αποδειχθεί η σημασία της χρήσης μάσκας προσώπου στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, παραμένει η έλλειψη κατανόησης σχετικά με το ρόλο που παίζει η καλή εφαρμογή στην εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς τους.
“Γνωρίζουμε ότι αν δεν ‘σφραγίζει’ η μάσκα πάνω στο προσώπου του χρήστη, πολλά αερολύματα και σταγονίδια θα διαρρεύσουν από το πάνω μέρος και τις πλευρές της μάσκας. Αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι φορούν γυαλιά”, δήλωσε η Eugenia O’Kelly από το Τμήμα Μηχανικών του Cambridge, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
Για την μελέτη, επτά συμμετέχοντες φόρεσαν μάσκες N95 και KN95, ελέγχοντας την εφαρμογή τους σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του βρετανικού NHS. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ με μετρητή σωματιδίων. Σκοπός ήταν να καταμετρηθεί η συγκέντρωση σωματιδίων μέσα και έξω από τη μάσκα. Χρησιμοποιήθηκαν μάσκες N95, KN95, χειρουργικές μάσκες και υφασμάτινες μάσκες.
Τα αποτελέσματα αξιολόγησαν την προστασία του χρήστη που φορά τη μάσκα.
Οι μάσκες N95 προσέφεραν τον υψηλότερο βαθμό προστασίας από τις άλλες κατηγορίες μασκών που δοκιμάστηκαν. Ωστόσο, οι περισσότερες μάσκες N95 απέτυχαν να εφαρμόσουν καλά στους συμμετέχοντες.
Στην μελέτη τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τοποθετηθούν σωστά, οι μάσκες N95 φιλτράρουν περισσότερο από το 95% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων, προσφέροντας την καλύτερη προστασία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κακώς τοποθετημένες μάσκες N95 ήταν αποτελεσματικές όσο οι χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες.
«Δεν αρκεί να υποθέσουμε ότι οποιαδήποτε μάσκα N95 θα ταιριάζει στην πλειοψηφία του πληθυσμού», δήλωσε η O’Kelly. “Η πιο κοινή μάσκα που εξετάσαμε, ο τύπος 8511 N95, εφάρμοσε σωστά μόνο σε τρεις από τους επτά συμμετέχοντες στην μελέτη μας”.
Κορονοϊός: Το πλάτος της μάσκας είναι ο βασικότερος παράγοντας σωστής εφαρμογής της στο πρόσωπο
Μια παρατήρηση που έκαναν οι ερευνητές κατά τη διάρκεια της μελέτης τους ήταν το πλάτος της μάσκας είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για το πόσο καλά εφαρμόζει στο πρόσωπο. Οι μάσκες που ταίριαξαν καλύτερα στους συμμετέχοντες ήταν πιο πλατιές και πιο εύκαμπτες στην περιφέρειά τους.
Από την άλλη, οι μικρές διαφορές στα χαρακτηριστικά του προσώπου κάθε συμμετέχοντα έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. “Η τέλεια προσαρμογή μιας μάσκας στο πρόσωπο είναι κάτι δύσκολο και, όπως έδειξε η έρευνά μας, μικρές διαφορές όπως μια πιο πλατιά μύτη ή πιο φουσκωτά μάγουλα μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην εφαρμογή της μάσκας”, δήλωσε η O’Kelly.
Πηγή: iatropedia.gr