Κορωνοϊός: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά – Πρακτικές συμβουλές

Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη παρέχει δέκα απλές συμβουλές για να ενημερώσετε τα μικρά παιδιά για το νέο κορωνοϊό και γιατί έχει αλλάξει τη ζωή τους.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει φέρει μεγάλες ανατροπές στη ζωή των παιδιών, τα οποία καλούνται να κλειστούν στα σπίτια τους, μακριά από τα σχολεία, τους φίλους και τις δραστηριότητές τους.

Για τα μικρά παιδιά οι αλλαγές αυτές δεν είναι πάντοτε εύκολες και εύλογο είναι να έχουν απορίες. Η παιδίατρος Άννα Παρδάλη εξηγεί πως μπορείτε να τους μιλήσετε για τον κορωνοϊό και τα μέτρα προφύλαξης από αυτόν.

Μιλήστε απλά

Είναι σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά με απλή γλώσσα και λεξιλόγιο που καταλαβαίνουν, αναλόγως με την ηλικία τους.

Χρησιμοποιήστε παραδείγματα

Αποδοτικοί τρόποι για να καταλάβουν πως τα επηρεάζει ο κορωνοϊός είναι να χρησιμοποιήσετε το συμβολικό παιχνίδι και ρόλους μίμησης.

Να δείχνετε για τι μιλάτε

Μην ενημερώσετε απλώς τα παιδιά για τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούν. Να τους δείξετε και να τους εξηγήσετε έναν-έναν.

Να είστε ήρεμοι

Οτιδήποτε κι αν τους εξηγείτε, πρέπει να μιλάτε με ήρεμο τρόπο, χωρίς έκφραση ανησυχίας ή πανικού. Να θυμάστε ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον πανικό και στη χροιά της φωνής σας.

Παίξτε μαζί τους

Στα τα παιδιά αρέσουν οι εικόνες, η κίνηση, τα βίντεο, οι ζωγραφιές… Χρησιμοποιήστε όλ’ αυτά τα μέσα για να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν την κατάσταση και να αφομοιώσουν τους νέους κανόνες της ζωής τους. Παραμύθια και θεατρικό παιχνίδι είναι πολύτιμοι σύμμαχοί σας για να κατανοήσουν τι είναι ο κορωνοϊός, τι συνέπειες μπορεί να έχει στην υγεία και πως πρέπει να την προστατεύσουμε.

Επιβραβεύστε τα

Κάθε φορά που συμμορφώνονται με τους κανόνες υγιεινής, να τους λένε ένα ολόθερμο «μπράβο».

Να κάνετε επαναλήψεις

Τα παιδιά μαθαίνουν εύκολα, αλλά ξεχνούν ακόμα πιο εύκολα. Είναι επομένως απαραίτητη η συστηματική εκπαίδευση στους νέους κανόνες της καθημερινότητας και της υγιεινής. Φροντίστε μόνο να κάνετε τις επαναλήψεις παιχνίδι και να τις σκορπίσετε αρκετές φορές μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν από τις επαναλήψεις αλλά και από τη μίμηση των μεγάλων. Φροντίστε λοιπόν να τηρείτε πρώτοι εσείς  τους κανόνες που συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όσον αφορά την απόσταση, τις χειραψίες, τα φιλιά, τις εξόδους από το σπίτι κ.λπ. Να τηρείτε επίσης σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής, κατά προτίμηση όταν σας βλέπει το παιδάκι σας!

Συζητήστε

Να αφιερώνετε χρόνο για να συζητάτε με τα παιδιά σας και να τα κάνετε να νιώθουν ασφαλή. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αν έχουν εκτεθεί σε εικόνες έντονης ανησυχίας ή πανικού (π.χ. σε κάποιο ρεπορτάζ στην τηλεόραση για τους ανθρώπους που αρρώστησε βαριά ο κορωνοϊός).

Αν το παιδί σας νοσήσει, να του εξηγήσετε τι έχει, χωρίς όμως να το ανησυχήσετε. Προσπαθήστε επίσης να του εξηγήσετε πως πρέπει να απομονώνεται κάθε ασθενής από τους υγιείς γύρω του, έως ότου γίνει εντελώς καλά.

Να ακούτε

Να ακούτε προσεκτικά το παιδί σας και τις απορίες του, που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που νομίζατε ότι θα έχει.  Να τα ενθαρρύνετε επίσης να μιλήσουν, ανοίγοντας πρώτοι εσείς τη συζήτηση.

Πηγή