Κορωνοϊός: Που καταλήγουν οι επιστήμονες για τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα
Μεταδίδεται αερογενώς ο κορωνοϊός; Είναι ένα ακόμα ερώτημα, το οποίο έχει προκαλέσει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα. Ποια είναι τα νεότερα…
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία, εάν ο κορωνοϊός μεταδίδεται αερογενώς, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αερογενής μετάδοσή του, ώστε να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα. Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει ο Dyani Lewis σε άρθρο του στο πολύ σημαντικό έγκριτο περιοδικό Nature.
Στο άρθρο του με τίτλο: « Is the coronavirus airborne? Experts can’t agree» που δημοσιεύθηκε στις 02 Απριλίου 2020, ο D. Lewis σημειώνει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, 27.3.20) αναφέρει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία περί αερογενούς μετάδοσης του κορωνοϊού δεν προσφέρουν σαφείς ενδείξεις.
Κορωνοϊος: Μέτρα όπως και να’ χει, λέει ο ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι μέτρα προστασίας για αερογενή μετάδοση θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας αερολύματος, όπως κατά τη διασωλήνωση ασθενούς. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η συλλογή επαρκών στοιχείων μπορεί να απαιτεί χρόνο και να κοστίσει ζωές.
Υποστηρίζουν πως η παραδοχή θα πρέπει να είναι ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι δυνατή, εκτός αν πειραματικά στοιχεία το αποκλείσουν, επομένως μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά έως ότου συγκεντρώσουμε περαιτέρω στοιχεία.
Τα επιστημονικά ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν είναι εάν ο ιός είναι μολυσματικός στα σταγονίδια διαφορετικών μεγεθών, εάν οι ασθενείς με COVID-19 παράγουν αρκετά αερολύματα με ικανό ιικό φορτίο, ποια είναι η μολυσματική δόση (δηλαδή ο αριθμός των σωματιδίων του SARS-CoV-2 που απαιτούνται για να προκαλέσουν μόλυνση), καθώς και η απαιτούμενη διάρκεια της έκθεσης για να προκληθεί μόλυνση. Βεβαίως, ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης αερολύματος που, λόγω του σωστού συνδυασμού της ροής αέρα, της υγρασίας και της θερμοκρασίας, μπορεί να δημιουργήσει μια μολυσματική δόση με την πάροδο του χρόνου, είναι εξαιρετικά δύσκολη.