Κορωνοϊός: Προβληματισμός για την βραχύβια ανοσία μετά την ανάρρωση

Έρευνες στην Κίνα, τη Γερμανία, τη Βρετανία και αλλού υποδηλώνουν ότι η ανοσία των ασθενών που νικούν τον κορωνοϊό δεν διαρκεί πολύ καιρό. Ίσως δεν είναι η συνετή η υπερβολική εξάρτηση από τα εμβόλια για την προστασία του πληθυσμού, λένε οι ειδικοί.

Προβληματισμό έχουν δημιουργήσει στην επιστημονική κοινότητα τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανοσία του οργανισμού στον νέο κορωνοϊό μπορεί να διαρκεί μόνο λίγους μήνες. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η παραγωγή εμβολίων που θα μπορούν να μας προστατεύσουν πλήρως από τις επιθέσεις που εξαπολύει ο κορονοϊός Covid-19.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασαν επιστήμονες έπειτα από τα προκαταρκτικά στοιχεία ερευνών στην Κίνα, τη Γερμανία, τη Βρετανία και αλλού.

Οι μελέτες έδειξαν πως όταν ο κορωνοϊός μολύνει τους ανθρώπους, ο οργανισμός τους συνήθως παράγει προστατευτικά αντισώματα. Δυστυχώς όμως τα αντισώματα αυτά διαρκούν μόνο για λίγους μήνες. Ύστερα, ο οργανισμός ξαναγίνεται ευάλωτος στον ιό.

«Οι περισσότεροι ασθενείς παράγουν αντισώματα. Συχνά όμως αυτά φθίνουν γρήγορα, προσφέροντας μικρή ανοσία στους αναρρώσαντες», δήλωσε ο Dr Daniel Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College London.

Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβολίων, λένε οι ειδικοί. Κατ’ επάκτασιν δημιουργεί προβλήματα στις Αρχές που ευελπιστούν να τα χρησιμοποιήσουν για να προστατεύσουν τον πληθυσμό από τα μελλοντικά κύματα της πανδημίας.

«Σημαίνει ότι δεν είναι συνετή η υπερβολική εξάρτηση από τα εμβόλια για τον έλεγχο της πανδημίας», είπε ο Dr Stephen Griffin, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ληντς.

Ο νέος κορωνοϊός εξακολουθεί ακάθεκτος την επέλασή του στον πλανήτη. Σήμερα το πρωί στις 5.30′ τα κρούσματά του είχαν υπερβεί τα 13,29 εκατομμύρια. Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν 578.000 είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τι χρειάζεται ένα εμβόλιο

Οι ειδικοί συμφωνούν πως ο κορωνοϊός μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο με τον εμβολιασμό. Για να είναι πραγματικά αποτελεσματικά, όμως, τα εμβόλια πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. «Είτε θα παράγουν ισχυρότερη και πιο παρατεταμένη προστασία απ’ ό,τι η φυσική ανοσία, είτε θα γίνονται τακτικά», είπε ο Dr Griffin. «Ωστόσο αυτά τα πράγματα δεν είναι απλά».

Περισσότερες από 100 ερευνητικές ομάδες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο εναντίον του κορωνοϊού. Τουλάχιστον 17 εμβόλια, εξ άλλου, δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές μελέτες που ελέγχουν την αποτελεσματικότητά τους.

Οι προκλινικές έρευνες σε χοίρους ενός εκ των εμβολίων (του AZD1222) έδειξαν πως οι δύο δόσεις είναι πιο αποτελεσματικές. Οι δόσεις αυτές οδήγησαν σε ισχυρότερη παραγωγή αντισωμάτων απ’ ό,τι η μία δόση.

Έως τώρα όμως δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία για την ισχύ και τη διάρκεια της ανοσοποιητικής αντίδρασης σε ανθρώπους, αναφέρει το Reuters.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στον λιγοστό χρόνο», δήλωσε ο Dr Jeffrey Arnold, επισκέπτης καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όπως εξήγησε, η ανάπτυξη και ο έλεγχος των δυνητικών εμβολίων για τον κορωνοϊό άρχισε πριν από μόλις 6 μήνες. Ο χρόνος αυτός είναι απελπιστικά σύντομος για να εξαχθούν στοιχεία για την διάρκεια οποιασδήποτε ανοσολογικής αντίδρασης.

Διαφορετική η τεχνητή ανοσία

Ο Dr Arnold και άλλοι ανοσολόγοι συμφωνούν πως η φυσική και η τεχνητή ανοσία δεν συμπεριφέρονται κατ’ ανάγκην με τον ίδιο τρόπο.

Η φυσική ανοσία είναι αυτή που παρέχει η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Η τεχνητή ανοσία είναι αυτή που παρέχουν τα εμβόλια.

«Όταν μπορούμε, προσπαθούμε να βελτιώνουμε τη φύση», είπε. «Με τα εμβόλια δεν εκθέτουμε τους ανθρώπους απ’ ευθείας στον κορωνοϊό. Τους εκθέτουμε σε μία πρωτεΐνη που υπάρχει στην επιφάνειά του. Ιδανικά αυτό θα δημιουργεί μια ανοσία πιο ισχυρή από τη φυσική».

Οι επαναληπτικές (αναμνηστικές) δόσεις θα ήταν μία λύση για να ενισχυθεί η ανοσία των εμβολίων εναντίον του νέου κορωνοϊού. Μία άλλη θα ήταν να συνδυαστούν δύο ή περισσότερα εμβόλια, όταν αυτά αναπτυχθούν.

Από πρακτικής απόψεως, το όλο θέμα είναι μία τεράστια πρόκληση. «Ήδη η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου στον παγκόσμιο πληθυσμό είναι πολύ δύσκολη. Πόσο μάλλον να χρειασθούν πολλαπλές δόσεις από ένα ή περισσότερα εμβόλια», τόνισε ο Dr Arnold.

Πηγή