Κορωνοϊός: Σε τι διαφέρουν καραντίνα, απομόνωση, κοινωνική απόσταση

Είναι τρεις διαφορετικές καταστάσεις με κοινό στόχο την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού ή οποιουδήποτε άλλου λοιμογόνου παράγοντα.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει μπει ορμητικά στη ζωή μας και έχει ανατρέψει συνήθειες και ρουτίνες ετών (αν όχι δεκαετιών). Έχει φέρει επίσης μαζί του νέους όρους, τους οποίους ακούμε πλέον νυχθημερόν. «Μπήκε σε καραντίνα», «είναι σε απομόνωση στο σπίτι», «η κοινωνική απόσταση είναι απαραίτητη» είναι μερικές από τις εκφράσεις που καθημερινά ακούμε και χρησιμοποιούμε. Είναι όμως οι τρεις αυτοί όροι ταυτόσημοι; Αν όχι, σε τί διαφέρουν μεταξύ τους;

«Κατ’ αρχάς κανένα από τα τρία δεν πρέπει να προκαλεί φόβο», απαντά ο λοιμωξιολόγος Dr Steven Gordon,  διευθυντής στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Όλα τους είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατευθεί η υγεία του κοινού».

Παρότι, όμως, ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να ανακοπεί και με τα τρία, καθένα έχει τις δικές του «ενδείξεις», προσθέτει. Να ποιες είναι:

Η καραντίνα

Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την καραντίνα για να σταματήσουν την εξάπλωση ενός λοιμώδους νοσήματος, κατά τον Dr Gordon. Η καραντίνα προορίζεται για ανθρώπους ή ομάδες που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά έχουν εκτεθεί σε έναν λοιμογόνο παράγοντα. Στην παρούσα πανδημία ο λοιμογόνος παράγοντας είναι ο κορωνοϊός Covid-19.

Η καραντίνα κρατάει τα εκτεθειμένα άτομα μακριά από άλλους ανθρώπους, ώστε να μην διασπείρουν άθελά τους τον ιό, εάν και εφ’ όσον έχουν μολυνθεί.

Η καραντίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάρκεια:

  • Εξάρσεων: Όταν, δηλαδή, υπάρχει αιφνίδια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων μιας νόσου
  • Επιδημιών: Είναι παρόμοιες με τις εξάρσεις, αλλά πιο εκτεταμένες και με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων
  • Πανδημιών: Είναι παρόμοιες με τις επιδημίες, αλλά μεγαλύτερες, κατά κανόνα παγκόσμιες και με τεράστιο αριθμό κρουσμάτων.

Η απομόνωση

Η απομόνωση εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό με την καραντίνα. Ωστόσο προορίζεται για ανθρώπους για τους οποίους:

  • Είτε είναι γνωστό ότι έχουν μολυνθεί από έναν λοιμογόνο παράγοντα
  • Είτε υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι έχουν μολυνθεί και θεωρούνται δυνητικά μεταδοτικοί

Η απομόνωση κρατάει τους (δυνητικά ή επιβεβαιωμένα) μολυσμένους ανθρώπους μακριά από τους υγιείς, για να εμποδίσει τη διασπορά μιας νόσου.

Η κοινωνική απόσταση

Η κοινωνική απόσταση δεν είναι ούτε καραντίνα, ούτε απομόνωση. Είναι η αποφυγή της στενής επαφής με άλλα άτομα. Αν κάποιος πρέπει να βρίσκεται σε χώρους όπου υπάρχουν και άλλα άτομα, πρέπει να μένει σε απόσταση 1-2 μέτρων από αυτά.

«Η κοινωνική απόσταση είναι σαν να χρησιμοποιεί κανείς την κοινή λογική», λέει ο Dr Gordon. «Δεν συνειδητοποιούμε πόσο αλληλένδετοι είμαστε, παρά μόνο όταν μας πουν να μένουμε μακριά ο ένας από τον άλλον».

Ωστόσο η κοινωνική απόσταση δεν αφορά τόσο δύο ανθρώπους που βρίσκονται για έναν καφέ, όσο την παραμονή σε χώρους όπου υπάρχουν πολλά άτομα. Πόσοι άνθρωποι, όμως, είναι «πολλοί»; «Αυτό δεν είναι αυστηρά καθορισμένο», απαντά ο ειδικός. «Αναφέρεται συχνά ο αριθμός 25, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής ορισμός. Είναι ένα κενό το οποίο ευκαιρία είναι να αναπληρωθεί από την ιατρική κοινότητα».

Έως τότε, όμως, καλό είναι να θυμόμαστε πως ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πολύ μεταδοτικός και ότι έχει διασπαρεί παντού στη χώρα μας. Επομένως πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας.

Πηγή