Κορωνοϊός: Στα ύψη η απιστία μετά το lockdown – Νέα ελληνική έρευνα

Επτά στις δέκα γυναίκες και περισσότεροι από πέντε στους δέκα άνδρες στη χώρα μας δήλωσαν ότι απάτησαν το μόνιμο ερωτικό ταίρι τους, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων που έφερε ο νέος κορωνοϊός.

Μία απρόσμενη συνέπεια φαίνεται πως είχαν τα περιοριστικά μέτρα που έφερε ο κορωνοϊός Covid-19 στη ζωή μας. Μια νέα ελληνική έρευνα αποκαλύπτει πως, μετά την άρση τους, η πλειονότητα των ζευγαριών οδηγήθηκε στην απιστία. Και το κυριότερο: για πρώτη φορά ήταν περισσότερες οι γυναίκες που απάτησαν τον μόνιμο σύντροφό τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ανδρολογικού Ινστιτούτου  Αθηνών. Όπως έδειξε, η απιστία μετά το lockdown ήταν μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Και αυτό, διότι επτά στις δέκα γυναίκες και πέντε στους δέκα άνδρες δήλωσαν ότι απάτησαν το μόνιμο ερωτικό ταίρι τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι πολλές Ελληνίδες στράφηκαν στην απιστία μετά το lockdown (και) εξαιτίας της ενδοοικογενειακής βίας που υπέστησαν στη διάρκειά του.

Η νέα έρευνα διεξήχθη διαδικτυακά τον Ιούλιο. Συμμετείχαν 600 άνδρες και 600 γυναίκες, ηλικίας 18-54 ετών, απ’ όλη τη χώρα. Στόχος της ήταν να διερευνήσει τη σεξουαλική συμπεριφορά μετά τον εγκλεισμό που επέφερε ο νέος κορωνοϊός.

Στην ερώτηση «έχετε απατήσει τον/την σύντροφό σας;» το 67,5% των γυναικών και το 53% των ανδρών απάντησαν καταφατικά. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με εκείνο πανευρωπαϊκής μελέτης που είχε δείξει ότι στην απιστία έφτασε το 64% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το 49% των ανδρών.

Όπως εξήγησε ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, στη διάρκεια του lockdown πολλά ζευγάρια έχασαν την επιθυμία για σεξ και βρήκαν την οικογενειακή θαλπωρή. «Συνυπήρχαν χωρίς σεξουαλικές επαφές και η στέρηση αυτή δημιούργησε άκρατη επιθυμία για σεξ μετά την άρση των περιορισμών», είπε. «Η συνύπαρξη, ιδίως όταν είναι υποχρεωτική, αφαιρεί σε ερωτισμό και προσθέτει σε αγάπη, προστασία και ανία. Αυτό γίνεται για έναν και μόνο λόγο: για να προστατευθεί η οικογένεια. Και αυτό, διότι το σεξ θα δημιουργούσε συγκρούσεις, ανταγωνισμούς, άρα εχθρότητα και ενδοοικογενειακό “πόλεμο”, που θα περιόριζε την υγιή ανάπτυξη των παιδιών».

Η ενδοοικογενειακή βία

Ωστόσο, ρόλο στην απιστία κυρίως των γυναικών πιστεύεται ότι έπαιξε και η ενδοοικογενειακή βία. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η υποχρεωτική συνύπαρξη με τους μόνιμους συντρόφους μας αύξησε την κακοποίηση των γυναικών. Στην Γαλλία, λ.χ., οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά 30% στη διάρκεια του lockdown.

Στην Κύπρο και στη Σιγκαπούρη, οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για κακοποιημένες γυναίκες είχαν αύξηση των κλήσεων κατά 30% και 33% αντιστοίχως.

Αυξημένες καταγγελίες για περιστατικά βίας εναντίον των γυναικών αναφέρθηκαν και σε πολλές άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Αργεντινή, ο Καναδάς, η Ισπανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Στη χώρα μας, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά 20%. Εφ’ όσον, λοιπόν, αυξήθηκε η ανδρική κυριαρχία, πολλές γυναίκες στερήθηκαν την σεξουαλικότητα ως συναισθηματική εμπειρία. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες αυτές στερήθηκαν τα χάδια, την αγκαλιά, τη συζήτηση και την επικοινωνία, κατά τον επικεφαλής ερευνητή Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Ταυτοχρόνως, όμως, οι άνδρες τους βίωσαν την σεξουαλικότητά τους επιθετικά, κυρίως ως πράξη κατάκτησης, προσανατολισμένη στη διείσδυση και στον οργασμό.

«Η αντίφαση αυτή οδηγεί τη γυναίκα στην ανάγκη αναζήτησης σε άλλες σχέσεις, όσων στερήθηκε στη μόνιμη ερωτική σχέση της», είπε. «Στη μοιχεία υπάρχει τρυφερότητα και αυταπάρνηση, όπως έλεγε ο Borges. Αυτή, ακριβώς, η αναζήτηση της ερωτικής ισοτιμίας με έναν ξένο σύντροφο οδηγεί την ευνουχισμένη από την ανδρική βία γυναίκα στην απιστία. Και αυτό σε αντίθεση με τον άνδρα, ο οποίος δεν έχασε ποτέ την ηδονή της εξουσίας μέσα στο σπίτι, άρα δεν είχε ανάγκη να την αναζητήσει εκτός οίκου».

Πηγή