Κορωνοϊός: Συναγερμός για τους ασθενείς που παθαίνουν ανακοπή καρδιάς εκτός νοσοκομείων

Ανησυχητικά ευρήματα από μελέτη στην Λομβαρδία της Ιταλίας. Τα περιστατικά παρουσίασαν αύξηση κατά σχεδόν 60% την εποχή της μεγάλης επέλασης του νέου κορωνοϊού.

Ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να αυξάνει τον αριθμό των ασθενών που υφίστανται ανακοπή καρδιάς και πεθαίνουν μακριά από τα νοσοκομεία, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ιταλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με το 2019 ήταν αυξημένος κατά σχεδόν 60% ο αριθμός των αυτών περιστατικών. Επιπλέον, πάνω από τα τρία τέταρτα των πρόσθετων ασθενών ήσαν μολυσμένοι με τον νέο κορωνοϊό.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τέσσερις επαρχίες της Λομβαρδίας. Η Λομβαρδία ήταν η περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας στην οποία ο κορωνοϊός Covid-19 προκάλεσε την μεγαλύτερη επιδημία. Ήταν επίσης η περιοχή όπου ο κορωνοϊός εμφανίστηκε μαζικά νωρίτερα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα.

Οι τέσσερις επαρχίες που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη ήταν το Λόντι, η Κρεμόνα, η Πάντοβα (Πάδοβα) και η Μάντοβα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αριθμό των ασθενών με ανακοπή καρδιάς που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία τις πρώτες 40 ημέρες της επιδημίας. Οι μέρες αυτές ήταν από 21 Φεβρουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2020.

Ήταν μόνοι τους

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τη συγκεκριμένη περίοδο του 2020 καταγράφηκαν 362 ασθενείς με ανακοπή καρδιάς εκτός νοσοκομείων. Την αντίστοιχη περίοδο του 2019 είχαν καταγραφεί 229 ανάλογα περιστατικά. Η διαφορά έφτανε το 58%.

Επιπλέον, την ίδια περίοδο είχαν καταγραφεί στη Λομβαρδία 9.806 κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Αυξήσεις στους ασθενείς με ανακοπή καρδιάς εκτός νοσοκομείων παρατηρήθηκαν και στις τέσσερις πόλεις. Το φύλο και η ηλικία των πασχόντων ήταν παρόμοια μεταξύ 2019 και 2020. Ωστόσο το 2020 ήταν αυξημένοι:

  • Κατά 6,5% οι ασθενείς με ανακοπή καρδιάς λόγω ιατρικού προβλήματος
  • Κατά 7,3% οι ασθενείς με ανακοπή καρδιάς στο σπίτι
  • Κατά 11,3% οι ασθενείς που έπαθαν ανακοπή καρδιάς ενόσω βρίσκονταν μόνοι τους

Διαφορά υπήρχε και σε άλλες παραμέτρους, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Η αντιμετώπιση

Παρότι η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί ήδη από τις 8 Μαρτίου 2020 στη Λομβαρδία, το 2020 τα ασθενοφόρα χρειάζονταν 3 λεπτά περισσότερα για να μεταφέρουν τους  ασθενείς με ανακοπή καρδιάς στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, το ποσοστό των ασθενών στους οποίους παρευρισκόμενοι έκαναν CPR ήταν 15,7% χαμηλότερο. Αντίστοιχα ήταν χαμηλότερο κατά 14,9% το ποσοστό των ασθενών που σώθηκαν χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων.

Ο κορωνοϊός Covid-19

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμα ότι το 77,4% της αύξησης στους ασθενείς με ανακοπή καρδιάς εκτός νοσοκομείων, σχετιζόταν με τον νέο κορωνοϊό. Ειδικότερα, ο κορωνοϊός Covid-19 είχε ανιχνευθεί ή πιθανώς είχε προσβάλλει τους 103 από τους 133 πρόσθετους ασθενείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, 16 από τους πρόσθετους ασθενείς ήσαν επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού και 87 ήσαν πιθανά (είχαν ύποπτα συμπτώματα αλλά δεν πρόλαβαν να ελεγχθούν).

Πώς θα μπορούσαν να εξηγούνται αυτές οι διαφορές; Οι ερευνητές εικάζουν ότι το φαινόμενο έχει πολλαπλές αιτίες, όπως:

  • Οι επιπτώσεις που έχει στην καρδιά ο κορωνοϊός Covid-19
  • Η διστακτικότητα των πολιτών να οδηγήσουν έναν ασθενή στο νοσοκομείο
  • Η διστακτικότητα των πολιτών να πραγματοποιήσουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR) την εποχή του κορωνοϊού
  • Το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς ήταν μόνοι τους όταν έχασαν τις αισθήσεις τους

Από τις παραμέτρους αυτές, η διστακτικότητα των παρευρισκομένων να καλέσουν για ιατρική βοήθεια και να την παράσχουν ήταν η πιο ανησυχητική, εκτίμησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Enrico Baldi, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πάβια.

Πηγή