Κορωνοϊός: Τα τεστ αντισωμάτων δεν έχουν όλα την ίδια ακρίβεια
Νέα συγκριτική μελέτη εξέτασε δέκα τεστ αντισωμάτων που διατίθενται στο εμπόριο. Μερικά «γρήγορα τεστ» ήταν πολύ αποτελεσματικά. Η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από το πότε γίνονται.
Τα τεστ αντισωμάτων που γίνονται για να ανιχνευθεί ο κορωνοϊός Covid-19 δεν έχουν όλα την ίδια ακρίβεια, ούτε αποδίδουν εξίσου σε όλους τους ασθενείς, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.
Τα τεστ αντισωμάτων καθορίζουν αν κάποιος εκτέθηκε κατά το παρελθόν στον νέο ιό. Όταν εξ άλλου η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου ή σε περιπτώσεις όψιμης έναρξης των συμπτωμάτων, τα τεστ αντισωμάτων μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση του ασθενούς, λένε οι ερευνητές.
Ποιο απ’ όσα υπάρχουν, όμως, είναι πιο αποτελεσματικό; Για να το εξακριβώσουν οι ερευνητές δημιούργησαν το δικό τους τεστ αντισωμάτων. Ύστερα το χρησιμοποίησαν για να εξετάσουν την απόδοση 10 τεστ που διατίθενται στο εμπόριο. Όλα τα τεστ ελέγχθηκαν για την ακρίβειά τους σε δείγματα αίματος από:
- 110 ασθενεί με επιβεβαιωμένη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
- 50 εθελοντές οι οποίοι είχαν δώσει τα δείγματα πριν αρχίσει η πανδημία
«Διαπιστώσαμε ότι ορισμένα ταχέα, μιας χρήσεως τεστ αντισωμάτων είναι εξίσου αποτελεσματικά με τις εξελιγμένες εργαστηριακές δοκιμασίες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Jonathan Edgeworth, καθηγητής Μικροβιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL).
Πόσο αποτελεσματικά ήταν
Ειδικότερα, η μελέτη έδειξε ότι η ειδικότητα (specificity) των τεστ αντισωμάτων κυμαινόταν από 82% έως 100%. Αντίστοιχα, η ευαισθησία τους (sensitivity) κυμαινόταν από 61% έως 87%.
Η ευαισθησία και η ειδικότητα είναι δύο σημαντικές παράμετροι της διαγνωστικής ακρίβειας. Η ευαισθησία είναι η ικανότητα μιας εξέτασης να εντοπίζει σωστά τους ανθρώπους που νοσούν. Η ειδικότητα είναι η ικανότητα εντοπισμού των ανθρώπων που δεν έχουν τη νόσο.
Επομένως, τα τεστ εντόπισαν σωστά τους πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στο 61-87% των περιπτώσεων. Η δε ακρίβειά τους στον εντοπισμό όσων δεν νοσούσαν, έφθασε έως και το 100%.
Ωστόσο όλα τα τεστ αντισωμάτων ήταν πιο αποτελεσματικά όταν είχαν διεξαχθεί 20 ημέρες ή περισσότερες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία τους ξεπέρασε το 95%.
Επιπλέον, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν υψηλότερα στους ασθενείς με σοβαρή νόσο, απ’ ό,τι σε όσους είχαν ήπια συμπτώματα ή ήσαν ασυμπτωματικοί.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS Pathogens.