Κορονοϊός: Τι παρενέργειες έχει το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Μετά τα εμβόλια των Pfizer/BioNtech, AstraZeneca και Moderna, το επόμενο που αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως ενάντια στη νόσο COVID-19 είναι εκείνο της Johnson & Johnson.

Σε αντίθεση με τα άλλα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι μόνο μία δόση. Αλλά σύμφωνα με έρευνα, μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά με τα άλλα. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine υπάρχουν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες του νέου εμβολίου της Johnson & Johnson.

Κορονοϊός: Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές της Johnson & Johnson χώρισαν τυχαία 805 συμμετέχοντες, ώστε κάποιοι να λάβουν υψηλή δόση και άλλοι χαμηλή δόση του εμβολίου. Επίσης κάποιοι έλαβαν το εμβόλιο Ad26.COV2.S (σε υψηλή ή χαμηλή δόση) και άλλοι ένα εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ηλικιακές ομάδες κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής:

  • υγιείς ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών και
  • υγιείς ενήλικες 65 ετών και άνω

Σύμφωνα με την μελέτη, το 90% και πάνω όλων των συμμετεχόντων είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα 29 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και όλοι (δηλαδή το 100% των συμμετεχόντων) είχαν αντισώματα 57 ημέρες μετά την λήψη του εμβολίου.

Ο ενθουσιασμός για το ενδεχόμενο να γίνει ο εμβολιασμός για την COVID-19 σε μία μόνο δόση και να είναι και 100% αποτελεσματικός, είναι δικαιολογημένος, θα πρέπει να περιμένετε κάποιες πιθανές παρενέργειες.

Κορονοϊός: Οι πιθανές παρενέργειες από το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Σύμφωνα με την μελέτη, υπάρχουν πέντε συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προέρχονται από το νέο εμβόλιο Johnson & Johnson. Αυτές ήταν πιο συχνές μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 55 ετών σε σχέση με εκείνους των 65 και άνω.

Πυρετός

Σε συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 55 ετών, αναφέρθηκε πυρετός ως παρενέργεια για το 20% εκείνων που έλαβαν χαμηλή δόση και για το 48% εκείνων που έλαβαν υψηλή δόση. Μεταξύ των 65 ετών και άνω, μόνο το 4% όσων έλαβαν χαμηλή δόση και το 10% όσων έλαβαν την υψηλή δόση ανέφεραν ότι είχαν πυρετό. «Όλες οι περιπτώσεις πυρετού εμφανίστηκαν εντός δύο ημερών μετά την ανοσοποίηση. Ο πυρετός υποχώρησε εντός 1 ή 2 ημερών», σημείωσαν οι ερευνητές στην μελέτη τους.

Κόπωση

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή Johnson & Johnson που έλαβαν χαμηλή δόση του εμβολίου, σχεδόν το 45% των 18 έως 55 ετών και σχεδόν το 30% των 65 ετών και άνω ανέφεραν την κόπωση ως παρενέργεια. Για τους 18 έως 55 που έλαβαν την υψηλότερη δόση, περίπου το 70% εμφάνισε κόπωση. Και για όσους ήταν 65 ετών και άνω και έλαβε υψηλή δόση, το 40% είχε αυτή την αντίδραση.

Πονοκέφαλος

Για τους συμμετέχοντες της μελέτης Johnson & Johnson, μεταξύ 18 και 55 ετών, περίπου το 45% στην ομάδα της χαμηλής δόσης του εμβολίου ανέφερε ότι είχαν πονοκέφαλο και το 70% στην ομάδα της υψηλής δόσης παρουσίασε το ίδιο. Ο πονοκέφαλος ήταν λιγότερο συχνός στους 65 ετών και άνω. Για όσους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έλαβαν χαμηλή δόση του εμβολίου Johnson & Johnson, μόνο το 25% εκδήλωσε πονοκεφάλους. Για όσους έλαβαν την υψηλή δόση το ποσοστό αυτό ήταν σχεδόν 35%.

Μυϊκοί πόνοι

Οι πόνοι στους μυς (μυαλγία) αναφέρθηκε ως παρενέργεια από το 40% των συμμετεχόντων ηλικίας 18 έως 55 ετών, που έλαβαν μόνο μια χαμηλή δόση του εμβολίου Johnson & Johnson. Για τους 65 ετών και άνω που έλαβαν χαμηλή δόση, το 20% ανέφερε μυαλγία. Όσο για εκείνους που έλαβαν την υψηλότερη δόση, περίπου το 60% των ατόμων ηλικίας 18 έως 55 ετών ανέφεραν αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια και το 25% των 65 ετών και άνω την παρουσίασαν επίσης.

Πόνος στο σημείο της ένεσης

Από τις τρεις τοπικές ανεπιθύμητες ενέργειες που μελετήθηκαν (εξάνθημα, πόνος και πρήξιμο) μόνο ο πόνος φάνηκε να είναι μια κοινή αντίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων στη δοκιμή εμβολίων της Johnson & Johnson. Για τους 18 έως 55 ετών, σχεδόν το 65% όσων έλαβαν χαμηλή δόση ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης και περίπου το 75% αυτών που έλαβαν υψηλή δόση. Και μεταξύ των 65 ετών και άνω, τόσο όσοι έλαβαν την υψηλή όσο και εκείνοι που έλαβαν την χαμηλή δόση, ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης σε ποσοστό 40%.

Πηγή: https://bestlifeonline.com

Κορονοϊός: Ενδιάμεσα αποτελέσματα από την κλινική μελέτη φάσης 1-2α του εμβολίου Ad26.COV2.S έναντι του SARS-CoV-2

Περισσότερα αποτελεσματικά εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 είναι αναγκαία ώστε να μπορέσει να περιχαρακωθεί η λοίμωξη COVID-19 με το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης.

Το εμβόλιο Ad26.COV2.S είναι ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο που χρησιμοποιεί αδρανοποιημένο αδενοιό (ορότυπος 26 – Ad26) που δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί αλλά κωδικοποιεί και εκφράζει την πρωτεϊνική ακίδα S του ιού SARS-CoV-2. Πρόκειται για μια πολυκεντρική μελέτη στην οποία υγιείς εθελοντές ενήλικες ηλικίας 18-55 (κοόρτη 1) και 65 ετών και άνω (κοόρτη 3) έλαβαν το εμβόλιο Ad26.COV2.S σε δόση  5Χ1010 ιικά σωματίδια (χαμηλή δόση) ή 1Χ1011 ιικά σωματίδια (υψηλή δόση) ανά μιλιλίτρο ή εικονικό εμβόλιο.

Οι εθελοντές έλαβαν το εμβόλιο είτε σε μία είτε σε δύο δόσεις. Τα πρωτεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης ήταν η ασφάλεια και η ανοσογονικότητα.

Μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης σε 805 εθελοντές στις κοόρτες 1 και 3 και τη δεύτερη δόση στην κοόρτη 1, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν καταβολή, πονοκέφαλο, μυαλγία και άλγος στο σημείο της ένεσης. Η πιο συχνή συστηματική ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν ο πυρετός.

Οι συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λιγότερο συχνές στην κοόρτη 3 (μία δόση) από την κοόρτη 1 (δύο δόσεις) και σε όσους έλαβαν τη χαμηλή δόση του εμβολίου συγκριτικά με όσους έλαβαν την υψηλή δόση του εμβολίου. Η ανοσογονικότητα ήταν χαμηλότερη μετά τη δεύτερη δόση.

Τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι στον SARS-CoV-2 ανιχνεύτηκαν σε τουλάχιστον 90% των συμμετεχόντων την 29η ημέρα μετά την πρώτη δόση (μέσος γεωμετρικός τίτλος 224-354), ενώ ανήλθε στο 100% μέχρι την ημέρα 57 με περαιτέρω αύξηση στον τίτλο των αντισωμάτων (μέσος γεωμετρικός τίτλος 288-488), ανεξάρτητα από τη δόση ή την ηλικιακή ομάδα. Οι τίτλοι των αντισωμάτων παρέμειναν σταθεροί τουλάχιστον μέχρι την ημέρα 71.

Η δεύτερη δόση οδήγησε σε αύξηση του τίτλου κατά έναν παράγοντα 2.6 έως 2.9 (μέσος γεωμετρικός τίτλος 827-1266). Η αντισωματική απάντηση έναντι της πρωτεΐνης S του SARS-CoV-2 ήταν αντίστοιχη με την ανοσιακή απάντηση εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Την 14η ημέρα ανιχνεύτηκαν ειδικά CD4 T-λεμφοκύτταρα στο 76 έως 83% των ασθενών στη κοόρτη 1 και 60 έως 67% στην κοόρτη 3, με σαφή στροφή προς τα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα τύπου 1. Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική απάντηση ως τη δημιουργία Τ-λεμφοκυτταρικής απόκρισης, αν και ήταν λιγότερο εκσεσημασμένη στην κοόρτη 3.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα ως προς την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του εμβολίου Ad26.COV2.S είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν την περαιτέρω αξιολόγηση του εμβολίου σε κλινικές μελέτες φάσης 3.

Πηγή