Κορωνοϊός: Βρήκαν 7.684 νέες μεταλλάξεις του στην Ινδία!
Μεγάλη γονιδιακή ανάλυση στην Ινδία έδειξε πως ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται κάθε μήνα. Άλλες από τις μεταλλάξεις του είναι τυχαίες και άλλες απόρροια της αντίδρασης του ανθρώπινου σώματος. Οι 61 από αυτές είναι οι πιο σημαντικές.
Σε μια εποχή που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να καταλάβει εάν τρεις ευρέως διαδεδομένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, μια νέα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει ότι υπάρχουν ήδη μερικές… χιλιάδες ακόμα!
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη με σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους. Στη χώρα έχουν ήδη ανιχνευθεί 187 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού. Έχουν επίσης βρεθεί έξι ασθενείς με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και ένας με την βραζιλιάνικη.
Εκτός από αυτές, όμως, έχουν βρεθεί ακόμα 7.684 μεταλλάξεις, ορισμένες από τις οποίες καθιστούν τον κορωνοϊό πιο μεταδοτικό. Μία από αυτές ονομάζεται Ν440Κ και εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο στις νότιες πολιτείες της.
Η μετάλλαξη αυτή επηρεάζει την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού. Δηλαδή την πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Όταν προσκολληθεί, μπορεί ύστερα να εισβάλλει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.
Τη νέα έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Συμβούλιο Επιστημονικής & Βιομηχανικής Έρευνας του Κέντρου Κυτταρικής & Μοριακής Βιολογίας (CCMB) της πόλης Χαϊντεραμπάντ. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του CCMB Dr. Rakesh Mishra, μία από τις πολιτείες όπου εξαπλώνεται ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός είναι η Άντρα Πραντές.
Η Άντρα Πραντές βρίσκεται στην νοτιανατολική Ινδία και έχει σχεδόν 50 εκατομμύρια κατοίκους. Είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας σε πληθυσμό.
Ο κορωνοϊός παρουσιάζει μεταλλάξεις κάθε μήνα
Σύμφωνα με τον Dr. Mishra, απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση για να εξακριβωθεί τι είναι αυτό που άγει την εξάπλωση της μεταλλαγής Ν440Κ. Είναι επίσης απαραίτητο να ενισχυθεί η γονιδιωματική ανάλυση στην Ινδία.
Όπως είπε, τους τελευταίους 10 μήνες έχει αναλυθεί το γονιδίωμα του κορωνοϊού σε περισσότερους από 6.400 ασθενείς. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ο κορωνοϊός παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις κάθε μήνα. Έτσι, τα στελέχη του που εντοπίζονται σήμερα διαφέρουν από το αρχικό της Κίνας σε πολλά σημεία του RNA τους.
Οι παρατηρούμενες αλλαγές δεν είναι πρωτοφανείς, εξήγησε. Είναι γνωστό ότι γενικώς οι ιοί συσσωρεύουν με τον καιρό μεταλλάξεις που αλλάζουν την γονιδιωματική αλληλουχία τους. Οι μεταλλάξεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε τυχαία λάθη κατά την αναπαραγωγή τους. Μπορεί όμως και να οφείλονται και σε έναν μηχανισμό άμυνας του ξενιστή τους, που ονομάζεται επεξεργασία του RNA.
Εν προκειμένω, άλλες από τις μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεΐνη του κορωνοϊού που κωδικοποιούν και άλλες όχι. Εκείνες που δεν αλλάζουν την πρωτεΐνη του λέγονται σιωπηλές ή συνώνυμες μεταλλάξεις. Εκείνες που την αλλάζουν λέγονται μη-συνώνυμες.
Σωτήρια η έγκαιρη ανίχνευση
«Ειδικά οι μη-συνώνυμες μεταλλάξεις πρέπει να γίνονται εγκαίρως αντιληπτές, ώστε να αναπτύσσονται οι απαιτούμενες στρατηγικές πρόληψης της διασποράς τους», είπε ο Dr. Mishra. «Η άμεση ανίχνευση όσων έχουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα ή νοσηρότητα είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψη καταστροφικών συνεπειών».
Στη νέα έρευνα περιγράφονται αναλυτικά οι 61 κυριότερες μη-συνώνυμες μεταλλάξεις στην Ινδία και οι αλλαγές στην πρωτεΐνη του κορωνοϊού που προκαλούν.
Στην Ινδία έχουν καταγραφεί έως σήμερα περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι νεκροί εξαιτίας του έχουν υπερβεί τις 156.500.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Biosciences.