Κώστας Σκρέκας: «Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό – Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό»
O Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρχικά μίλησε για τα νέα τιμολόγια ενέργειας για τον μήνα Απρίλιο, όπου σημειώνεται μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον Μάρτιο.
«Μειώθηκαν κατά 15% για τον Απρίλιο οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα»
Συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση κατά 15% και πρόσθεσε ο υπουργός: «Η τιμή που τελικά πληρώνει ο καταναλωτής στην λιανική εξαρτάται από δύο στοιχεία, πρώτον από την τιμή που ανακοινώνει ο πάροχος και τις επιδοτήσεις από το κράτος. Εμείς όλο το διάστημα της ενεργειακής κρίσης, έχουμε μία τιμή στόχο για τα νοικοκυριά στα 16 λεπτά, τώρα οι τιμές που ανακοινώνουν οι εταιρείες έχουν μειωθεί σχεδόν τόσο πολύ που έχουν φθάσει την τιμή στόχο, δηλαδή τα 16 λεπτά».
Ερωτηθείς ο υπουργός αν θα πληρώσει o καταναλωτής λιγότερα την κιλοβατώρα αυτό τον μήνα απάντησε χαρακτηριστικά: «η λιανική τιμή έχει την τιμή – στόχο ως άνω όριο τα 16 λεπτά θα περιμένετε να ανακοινώσουμε και τις επιδοτήσεις του μήνα».
Σχετικά με το εάν έχουν μειωθεί οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος επεξήγησε, επίσης ο κ. Σκρέκας ότι όσο πιο φθηνές είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική αγορά, μειώνονται οι τιμές στην λιανική αγορά, άρα μειώνεται και η ανάγκη να επιδοτηθεί το ρεύμα.
«Από τα 9 δις ευρώ που δώσαμε επιδοτήσεις, μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό»
Με την μείωση της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού υπάρχει πτώση στις τιμές του φυσικού αεριού, προκύπτει το ερώτημα αν μένουν χρήματα στα κρατικά ταμεία που θα μπορούσαν να διοχετευτούν αλλού.
Πάνω σε αυτό σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων προερχόταν και προέρχεται από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής.
»Από τα εννιά δις ευρώ που δώσαμε επιδοτήσεις από τα μέσα του 2021 που ξεκίνησε η κρίση μέχρι και τον προηγούμενο Ιανουάριο, μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό, το άλλο 70% προήλθε από την φορολόγηση των υπερκερδών και ένα άλλο ποσοστό από τις δημοπρασίες των ρίπων του αερίου του θερμοκηπίου».
Επιπλέον ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι προεκλογικές ενέργειες τα όσα γίνονται, καθώς οι λογαριασμοί ρεύματος επιδοτούνται τους τελευταίους 17 μήνες τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.
«Εμείς πρέπει να προνοήσουμε ώστε και οι λογαριασμοί ρεύματος να είναι σε προσιτά επίπεδα, αλλά και να έχουμε τους απαραίτητους πόρους αν τον επόμενο χειμώνα αυξηθούν ξανά οι τιμές, εμείς να μπορούμε να επιδοτούμε», τόνισε ο υπουργός.
Σε ερώτηση γιατί από την μία πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου, από την άλλη οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι υπάρχει η εκτίμηση ότι στο επόμενο διάστημα θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.
«Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό – Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό»
Στα τέλη Φλεβάρη βγήκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής», έτσι η προσοχή στράφηκε αμέσως στο γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ρυθμιστική αρχή για την υδατική πολιτική.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τοποθετήθηκε σχετικά: «Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό. Το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό και για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο αυτό ορίζεται ρητά, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου. Ρητά ορίζεται ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις».
Και επεξήγησε ο κ. Σκρέκας γιατί το κάνει η κυβέρνηση αυτό: «Για να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να θεωρείται ότι είναι κρατική ενίσχυση.
»Είχαμε πάντα ένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επειδή αυτές είναι εταιρείες δημοτικές ή εταιρείες του Δημοσίου πάντα όταν θέλαμε να τις ενισχύσουμε οικονομικά πάντα έπρεπε να προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παίρνουμε έγκριση ότι αυτό δεν είναι κρατική ενίσχυση».
«Στο 40% βλέπουμε ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που χρεώνουν έως και 200%, δηλαδή δύο φορές πιο ακριβά, το νερό στους δημότες»
Ο υπουργός επεκτάθηκε ειδικά για το πόσιμο νερό: «Έχουμε 295 οργανισμούς και εταιρείες παροχείς πόσιμου νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που με νόμο υποχρεούνται όλοι οι οργανισμοί ύδατος να ανεβάζουν στοιχεία. Το 60% των 295 εταιρειών παροχής ύδατος δεν ανεβάζει τα στοιχεία. Στο 40% βλέπουμε ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που χρεώνουν έως και 200%, δηλαδή δύο φορές πιο ακριβά, το νερό στους δημότες».
Τα μέλη της ανεξάρτητη αυτής αρχή ορίζονται από την κυβέρνηση και από κάτω θα δημιουργηθούν δύο νέοι κλάδοι, όπου ο ένας θα αφορά το νερό και ο άλλος για τα απορρίμματα.
«Η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε μία κατάσταση που γνωρίζουμε και που πρέπει να αλλάξει – Γίνεται πλημμελής έλεγχος»
«Η πρόθεση είναι να βελτιώσουμε μία κατάσταση που γνωρίζουμε και που πρέπει να αλλάξει. Μέχρι τώρα ασκούσε έλεγχο η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουν επιβληθεί μόλις εννιά πρόστιμα, καθώς γίνεται πλημμελής έλεγχος», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
«Δεν μπορεί το νερό να παρέχεται από ιδιώτες»
Στην συνέχεια, ο υπουργός ερωτώμενος αν μπορεί ένας δήμος μπορεί να βάλει ιδιώτη στην παροχή ύδατος ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται.
«Αναστέλλουμε την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχών στην Μύκονο μέχρι την ολοκλήρωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που εκπονείται»
Σχετικά με τις άδειες που δίνονται στο νησί της Μυκόνου, ο Κώστας Σκρέκας σχολίασε καταλήγοντας: «Όποιοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου είναι μακριά νυχτωμένοι. Το κράτος δεν εκβιάζεται. Η θέση της κυβέρνησης είναι απόλυτη, ότι και θα τιμωρηθούν οι παραβάτες, αυτοί που διέπραξαν την εγκληματική και μαφιόζικη επίθεση κατά του αρχαιολόγου.
»Και δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη δράση να νομιμοποιηθεί. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη, φέρνουμε τις αρμοδιότητες της έκδοσης πολεοδομικών αδειών στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και αναστέλλουμε την έκδοση πολεοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχών στην Μύκονο μέχρι την ολοκλήρωση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που εκπονείται».