Κουρκουμάς: Τα οφέλη του “πιο υγιεινού μπαχαρικού στον κόσμο”


Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric). Χρησιμοποιείται συνήθως στην ασιατική κουζίνα. Πιθανώς αναγνωρίζετε την κουρκούμη ως το κύριο μπαχαρικό στο κάρυ. Έχει μια ζεστή, πικρή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει γεύση και χρώμα σε σκόνες κάρυ, μουστάρδες, βούτυρα και τυριά. Αλλά η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται επίσης ευρέως και στην ιατρική. Έχει μια κίτρινου χρώματος χημική ουσία, που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για να δώσει χρώμα σε διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά.

Ο κουρκουμάς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες υψηλής ποιότητας, οι οποίες δείχνουν, ότι ο κουρκουμάς έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου.

Οι ισχυρές ουσίες που περιέχει ο κουρκουμάς

Πρόσφατα, η επιστήμη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει αυτό που οι Ινδοί ξέρουν εδώ και αιώνες, σχετικά με τις πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες της ρίζας αυτής.

Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται κουρκουμινοειδή, η σημαντικότερη των οποίων είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό που έχει ο κουρκουμάς. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Ωστόσο, ο κουρκουμάς δεν περιέχει πάρα πολλή κουρκουμίνη, αφού η περιεκτικότητά του σε αυτή είναι γύρω στο 3%, κατά βάρος. Οι περισσότερες από τις μελέτες για τον κουρκουμά χρησιμοποιούν εκχυλίσματα που περιέχουν κυρίως κουρκουμίνη σε δόσεις που ξεπερνούν το 1 γραμμάριο ανά ημέρα. Θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς σε αυτά τα επίπεδα πρόσληψης κουρκουμίνης απλά προσθέτοντας το εν λόγω μπαχαρικό στη διατροφή του.

Ως εκ τούτου, αν θέλετε να λάβετε τα πλήρη οφέλη του κουρκουμά, όπως αυτά καταγράφονται στις διάφορες έρευνες, μάλλον θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής με σημαντικές ποσότητες κουρκουμίνης. Δυστυχώς, η κουρκουμίνη απορροφάται ελάχιστα στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο, η πιπερίνη, η οποία περιέχεται στο μαύρο πιπέρι, είναι μια φυσική ουσία που ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης κατά 2000%.

Δείτε λίγα μόνο από τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη που έχει ο κουρκουμάς για την υγεία σας:

Ο κουρκουμάς έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Γενικά η φλεγμονή είναι εξαιρετικά σημαντική. Βοηθάει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους “ξένους εισβολείς” και παίζει ρόλο στην αποκατάσταση των ζημιών. Χωρίς φλεγμονή, τα παθογόνα βακτήρια θα μπορούσαν εύκολα να πλημμυρίσουν τον οργανισμό και να επιφέρουν τον θάνατο.

Αν και η οξεία (βραχυπρόθεσμη) φλεγμονή είναι ωφέλιμη, μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα, όταν είναι χρόνια (μακροπρόθεσμη) και “επιτεθεί” κατά των ίδιων των ιστών του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι η χρόνια φλεγμονή χαμηλού επιπέδου παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις χρόνιες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού. Αυτό περιλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, το μεταβολικό σύνδρομο, το Αλτσχάιμερ και διάφορες εκφυλιστικές παθήσεις. Ως εκ τούτου, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής, όπως ο κουρκουμάς, είναι σημαντικό για την πρόληψη και ακόμη και την θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι, μάλιστα, τόσο ισχυρή, ώστε να φτάνει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η κουρκουμίνη στοχεύει σε πολλαπλά επίπεδα την φλεγμονή σε μοριακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η κουρκουμίνη μπλοκάρει την δράση του NF-kB, ενός μορίου που φτάνει στους πυρήνες των κυττάρων και υποκινεί την λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Το NF-kB πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές χρόνιες ασθένειες.

Γενικά, ο κουρκουμάς παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο της φλεγμονής, επειδή η κουρκουμίνη είναι μια βιοδραστική ουσία που την καταπολεμά σε μοριακό επίπεδο.

Ο κουρκουμάς αυξάνει δραματικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

Η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και από την εκδήλωση πολλών ασθενειών. Αφορά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αντιδραστικά μόρια με ασύζευκτα ηλεκτρόνια. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν την τάση να αντιδρούν σε σημαντικές οργανικές ουσίες, όπως τα λιπαρά οξέα, οι πρωτεΐνες και το DNA.

Ο κύριος λόγος που τα αντιοξειδωτικά είναι τόσο ευεργετικά για την υγεία, είναι επειδή προστατεύουν τον οργανισμό του ανθρώπου από τις ελεύθερες ρίζες. Η κουρκουμίνη είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες λόγω της χημικής του δομής.

Αλλά η κουρκουμίνη ενισχύει ταυτόχρονα τη δραστηριότητα των αντιοξειδωτικών ενζύμων που έχει ο οργανισμός μας από μόνο του, ούτως ή άλλως. Έτσι, συμβάλλει στην καλύτερη υγεία σε διπλό επίπεδο. Μπλοκάρει άμεσα τις ελεύθερες ρίζες και ταυτόχρονα διεγείρει τους φυσικούς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του σώματος.

Ο κουρκουμάς ενισχύει το νευροτροφικό παράγοντα στον εγκέφαλο, που συνδέεται με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και με χαμηλότερο κίνδυνο παθήσεων του εγκεφάλου

Παλαιότερα πίστευαν ότι οι εγκεφαλικοί νευρώνες δεν ήταν σε θέση να διαιρούνται και να πολλαπλασιάζονται μετά την πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει. Οι εγκεφαλικοί νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέες συνδέσεις, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές του εγκεφάλου, ενώ μπορούν επίσης να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό.

Μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις αυτής της διαδικασίας είναι ο προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (Brain-Derived Neurotrophic Factor – BDNF), ο οποίος είναι ένας τύπος αυξητικής ορμόνης που λειτουργεί στον εγκέφαλο.

Πολλές κοινές διαταραχές του εγκεφάλου έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Τέτοιες διαταραχές είναι η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ.

Η κουρκουμίνη, που έχει ο κουρκουμάς, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης BDNF στον εγκέφαλο.

Έτσι, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση ή ακόμη και στην αναστροφή πολλών ασθενειών του εγκεφάλου, ενώ περιορίζει την κατάπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών, που έρχεται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από τα https://authoritynutrition.com και http://www.webmd.com



Πηγή