Κρατική στήριξη ζητούν ολοένα και περισσότεροι

Στη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) για τους οποίους προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης, ζητούν να προστεθούν ολοένα και περισσότεροι κλάδοι, προκειμένου να είναι σε θέση να επωφεληθούν της κυβερνητικής «ένεσης» τόνωσης έναντι της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

• ΕΒΕΑ. Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ζητεί να υπαχθούν στα μέτρα επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που παρότι σήμερα λειτουργούν και δεν εξαιρούνται από την αναστολή, θεωρούν ότι λόγω μειωμένου ή και ανύπαρκτου τζίρου πρέπει να προβούν σε μερική ή ολική αναστολή της λειτουργίας τους. Ο ίδιος ζητεί ακόμα να θεσπιστεί αναδρομική νομοθετική παρέμβαση, ώστε οι τράπεζες να σταματήσουν τη σφράγιση επιταγών στο οκταήμερο και να δοθεί δίμηνη παράταση για να θεωρηθεί ακάλυπτη μία επιταγή.

• ΣΒΕ. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος προτείνει να αποτελέσει κριτήριο για την υπαγωγή στα μέτρα, που «θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και επιχειρήσεις που υπολειτουργούν», η πτώση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό άνω του 30% από την 1η Μαρτίου. Κατά τον ΣΒΕ, η λίστα των προς ενίσχυση δραστηριοτήτων δεν περιλαμβάνει κλάδους όπως η μεταποίηση, προμηθευτικές επιχειρήσεις και προμηθευτές υλικών για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει.

• Πρατήρια καυσίμων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητεί την ένταξη των πρατηρίων και των εργαζομένων αυτών στην «ομπρέλα» προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει πτώση τζίρου άνω του 60%. Αιτείται τη λειτουργία των πρατηρίων για τρεις ημέρες την εβδομάδα με περιορισμένο ωράριο και το κλείσιμο των πλυντηρίων.

• Αυτοκινητιστές. H Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) ζητεί να ενταχθεί στα μέτρα, λόγω της καθίζησης τόσο του εγχώριου και του διεθνούς μεταφορικού έργου. Ειδάλλως, όπως αναφέρει η ΟΦΑΕ πολλές μικρομεσαίες θα κινδυνεύσουν με λουκέτο, με «ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας».

• Μεσίτες. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος αναφέρει ότι η δραστηριότητα της μεσιτείας ακινήτων πρέπει να υπαχθεί στους προς στήριξη ΚΑΔ, επειδή υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καμία συναλλαγή στην αγορά ακινήτων, καθώς έχουν διακόψει ή περιορίσει δραματικά τη λειτουργία τους, μεταξύ άλλων, υποθηκοφυλακεία, συμβολαιογράφοι, εφορίες, κτηματολόγια, ΤΑΠ δήμων κ.ά.

kathimerini.gr