Κρίσιμες υποδομές τα κέντρα δεδομένων


Η ένωση επιχειρήσεων λειτουργίας κέντρων δεδομένων (EUDCA) ζητεί να αντιμετωπίζουν τα κράτη τις υποδομές υποστήριξης της λειτουργίας του Διαδικτύου, των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους και άλλων πληροφοριακών συστημάτων ως απαραίτητες εθνικές υποδομές.

Με επιστολές προς μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων στα κράτη-μέλη, η ένωση επιχειρήσεων λειτουργίας κέντρων δεδομένων (European Union Data Center Association, EUDCA) ζητεί οι εγκαταστάσεις τους να χαρακτηρισθούν κρίσιμες υποδομές. Τα κέντρα δεδομένων (data centers), παρά τον κρίσιμο ρόλο που επιτελούν σήμερα στη λειτουργία της ψηφιακής οικονομίας, δεν αποτελούν κρίσιμες εθνικές υποδομές στη βάση της οδηγίας 2016/1148 (Network and Information Systems, NIS) αλλά και του νόμου 4577/2018 που ενσωματώνει τη σχετική οδηγία στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο.

Οι επιστολές της EUDCA απεστάλησαν στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στον επίτροπο εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν, στους πρέσβεις όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη της Ελλάδας στην Ε.Ε. Ιωάννη Βράιλα. Σε εθνικό επίπεδο, η επιστολή έχει αποσταλεί στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Γ. Χαρδαλιά, στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) Α. Τζωρτζακάκη. Αντίστοιχες επιστολές έχουν αποσταλεί στους ηγέτες άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. από τους εθνικούς συνδέσμους επιχειρήσεων.

Μέσω της επιστολής η EUDCA ζητεί κατά τη διάρκεια κάθε είδους πανδημίας, να εξαιρούνται από τα μέτρα περιορισμού της κίνησης όσοι εργάζονται στα data centers ή/και των προμηθευτών υλικών που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των κέντρων τους. Επίσης, ζητεί τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν τις υποδομές υποστήριξης της λειτουργίας του Διαδικτύου, των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, φύλαξης δεδομένων και άλλων πληροφοριακών συστημάτων ως κρίσιμες εθνικές υποδομές και τέλος τα κράτη-μέλη να διατηρούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ. σχολεία, δημόσιες μεταφορές κ.λπ.) για τα μέλη των οικογενειών όσων εργάζονται σε κέντρα δεδομένων όσο διαρκεί η κρίση.

«Τα ιδιωτικά κέντρα δεδομένων, παρόλο που ο ρόλος τους υποβαθμίζεται, είναι κρίσιμα στην ψηφιακή υποδομή. Προσφέρουν συνεγκατάσταση, ενέργεια, διασύνδεση, ψύξη, φυσική και ψηφιακή ασφάλεια στα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», αναφέρει η επιστολή του προέδρου της EUDCA, Απόστολου Κάκκου, προς τους επιτρόπους της Ε.Ε. και τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Η συνεχής (24×7) λειτουργία των κέντρων δεδομένων», συνεχίζει η σχετική επιστολή, «είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση των πιο υψηλών προτύπων στη λειτουργία του τομέα περίθαλψης υγείας και της ψηφιακής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Κάκκο, επικεφαλής του μεγαλύτερου «ουδέτερου» κέντρου δεδομένων στη χώρα μας, Lamda Hellix, η διανυόμενη πανδημική κρίση ανέδειξε το ζήτημα, καθώς σήμερα σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας έχει μεταφερθεί στα ηλεκτρονικά δίκτυα. Στο data center της εταιρείας του, όπως αναφέρει, φιλοξενείται το 80% των ηλεκτρονικών καταστημάτων που λειτουργούν στη χώρα μας. Επίσης, το ίδιο data center αποτελεί ένα από τα λιγοστά σημεία εντός της επικράτειας, στο οποίο «ανταλλάσσουν» τηλεπικοινωνιακή κίνηση εγχώριοι και διεθνείς τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Μεταξύ αυτών ο ΟΤΕ, η Vodafone, η Wind, η Telefonica, η PCCW, η China Telecom, η ΤΙ Sparkle κ.ά.

Ταυτόχρονα η Lamda Hellix αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες δεδομένων, όπου σε αυτήν διατηρούν αυθεντικά ή/και αντίγραφα αρχείο μεγάλοι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη χώρα μας λειτουργούν δύο τέτοια «ουδέτερα» κέντρα δεδομένων, της Lamda Hellix και της TI Sparkle (πρώην MedNautilus). «Τα data centers είτε είναι ιδιόκτητα, π.χ. της Alpha Bank, είτε παρόχων υπηρεσιών, π.χ. Lamda Hellix, απέδειξαν στην πανδημία αυτή ότι είναι 100% κρίσιμα όχι μόνο για την ψηφιακή οικονομία αλλά και για το σύνολο της οικονομίας μιας χώρας», λέει ο κ. Κάκκος.

kathimerini.gr