Κρήτη: Εμφανή τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής – Εξαντλημένοι γύπες «προσγειώνονται» στους δρόμους αναζητώντας νερό


Είναι γεγονός πως οι υψηλές θερμοκρασίες και η πολύωρη αναζήτηση τροφής και νερού, εξαντλούν τους γύπες με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα.

Για τον κίνδυνο που βρίσκεται η ζωή των γυπών της Κρήτης προειδοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«Οι θερμοκρασίες έχουν συντελέσει σε αυτά τα φαινόμενα. Ειδικά τα νέα όπως είναι αυτοί που έχουμε δει, που έχουν γεννηθεί στις αρχές της άνοιξης, έχουν απειρία και ειδικά οι υψηλές θερμοκρασίες τα έκαναν να φύγουν πιο γρήγορα από τις φωλιές. Πιθανόν να μην βρήκαν εκεί κοντά νερά ώστε να πιουν νερό και να συνεχίσουν τα πρώτα τους βήματα, με αποτέλεσμα να τα βλέπουμε ακόμα και στη θάλασσα. Μέχρι τώρα 14-15 γύπες έχουν φτάσει στην ANIMA στην Αθήνα, ταξιδεύουν βράδυ και μπαίνουν απευθείας σε θεραπεία για υγρά», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής μας το δίνουν τα ζώα. Για εμάς το γνωρίζαμε, αλλά τώρα είναι εμφανές σε όλον τον κόσμο και το βλέπουμε περισσότερο, γιατί οι δείκτες μας είναι τα ζώα και η ίδια η φύση που μας δείχνει την αλλαγή».

Τι κάνουμε αν δούμε έναν γύπα ή ένα άγριο ζώο στη θάλασσα;

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, «αν δούμε ένα άγριο ζώο πρέπει να ενημερώσουμε προκειμένου να πάρουμε οδηγίες. Αν δε γνωρίζουμε μπορεί να τραυματιστούμε εμείς οι ίδιοι και να αυτοτραυματιστεί το ζώο. Έτσι λοιπόν το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με ειδικούς για να μας δώσουν οδηγίες σχετικά με τον χειρισμό του ζώου. Αν βρούμε ένα ζώο, απευθείας Δασαρχείο ή κέντρα Περίθαλψης. Πρέπει να κάνουμε τις προτάσεις μας για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι΄αυτά τα ζώα. Σίγουρα μπορούν να τοποθετηθούν στα βουνά περισσότερες ποτίστρες έτσι ώστε τα ζώα να μην κατεβαίνουν τόσο χαμηλά, να μπορούν να πίνουν νερό ή να τρέφονται και να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Πολλές φορές μαζεύονται ακόμα και 200 όρνια σε μια ποτίστρα για να πιουν νερό. Αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε περισσότερες».

«Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθούν οι πληθυσμοί τους, αλλά αν ανέβει ακόμα και μισός βαθμός γενικής θερμοκρασίας, αυτό αλλάζει όλα τα δεδομένα. Αυτό το βλέπουμε από τις μεταναστεύσεις των ειδών. Το βλέπουμε και στη χλωρίδα και στην πανίδα πλέον. Αυτό είναι ένα ανθρώπινο χέρι που τα έχει δημιουργήσει όλα αυτά, και εμείς πρέπει να το διορθώσουμε. Η φύση μας δείχνει πόσο λάθος έχουμε κάνει», τόνισε κλείνοντας.



Πηγή