Κρήτη: Πάνω από €1 εκατ. ζητά η οικογένεια 51χρονου που καταπλακώθηκε από πεύκο

Αγωγή που στρέφεται κατά του δήμου Ηρακλείου Κρήτης κατέθεσε η οικογένεια του δικυκλιστή, Παναγιώτη Μητρέλου, οποίος σκοτώθηκε το απόγευμα της 18ης Αυγούστου 2022, όταν πεύκο τον καταπλάκωσε

Το πεύκο, βάρους άνω των 10 τόνων έπεσε πάνω στον άτυχο ανδρα, ενώ περίμενε να ανάψει πράσινο στο φανάρι στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Ηράκλειο.

Την αγωγή κατέθεσε, επτά και πλέον μήνες από την τραγωδία, στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου ο δικηγόρος, Βαγγέλης Στρατουδάκης εκ μέρους της χήρας του 51χρονου, των τριών παιδιών τους, εκ των οποίων το μικρότερο είναι ανήλικο, και άλλων μελών της οικογένειας, δηλαδή πατέρα, αδερφών και λοιπών. Συνολικά διεκδικούν ως αποζημίωση για ψυχική οδύνη ποσό που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο θάνατος του Παναγιώτη ήταν ακαριαίος από την ξαφνική πτώση του δένδρου. Το βάρος του πεύκου, ύψους περίπου 15 μέτρων, ξεπερνούσε τους 10 τόνους καθώς ήταν αιωνόβιο, με ηλικία άνω των 110 ετών.

Δυστυχώς, όπως περιγράφεται, δεν υπήρξε κανένα σημάδι (κίνηση ή ήχος) που θα μπορούσε να προειδοποιήσει τον Παναγιώτη Μητρέλο για την επερχόμενη πτώση του, ώστε αυτός να αντιδράσει ανάλογα και να το αποφύγει.

«Στρεφόμαστε κατά του Δήμου Ηρακλείου αποκλειστικά, γιατί ο Δήμος έχει την αντικειμενική ευθύνη για την πτώση του δέντρου και το ό,τι συνέβη» ανέφερε στο Cretalive ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Βαγγέλης Στρατουδάκης.

Τι αναφέρεται στην αγωγή

Στην αγωγή γίνεται λεπτομερής αναφορά στο περιεχόμενο της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης, στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι υπάρχουν σαφείς ευθύνες που βαραίνουν το δήμο Ηρακλείου «καθόσον δεν είχε προβεί στον απαιτούμενο έλεγχο και την φροντίδα του δέντρου, με αποτέλεσμα αυτό, αφενός να στερεώνεται στο έδαφος σε τρία μόνο σημεία και όχι σε τέσσερα σημεία όπως απαιτείται, και αφετέρου να έχει προσβληθεί από τον μύκητα porodaedalea pini, ο οποίος αποδόμησε και αποσύνθεσε τον κορμό και τις ρίζες του, γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην πτώση του».

Ακόμα αποδίδονται ευθύνες επειδή «δεν είχε προβεί σε πρόσφατο έλεγχο της φυσικής κατάστασης του δέντρου, όπως όφειλε και ήταν απαραίτητο δεδομένης της ηλικίας του (αφού ήταν αιωνόβιο) και παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες που είχαν κάνει στα αρμόδια τμήματα του Δήμου πολλοστοί δημότες Ηρακλείου, αλλά και διάφοροι επαγγελματίες οδηγοί (οδηγοί λεωφορείων που είχαν επισημάνει την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου δένδρου λόγω υπερβολικής κλίσης!!».

Υπογραμμίζεται ότι η επικινδυνότητα του μοιραίου πεύκου ήταν οφθαλμοφανής αφού οι ρίζες του δεν έβρισκαν χώρο στο υπέδαφος για να αναπτυχθούν και να επεκταθούν και για το λόγο αυτό είχαν σπάσει τα πλακάκια του πεζοδρομίου επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και ήταν ορατές με τα μάτια σε όποιον περνούσε από εκείνο το σημείο. Εμφανέστατη, υποστηρίζεται, ήταν και η προσβολή του δένδρου από το μύκητα.

Καταλογίζεται ακόμα ότι ο δήμος ουδέποτε επέβλεψε τις εργασίες των συνεργείων της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΗ, παρ’ όλο που είχε την υποχρέωση να παρίσταται και να επιβλέπει.

Και καταλήγει η αγωγή: «Συμπερασματικά, η πτώση του πεύκου και ο θάνατος του Παναγιώτη Μητρέλου που συνέβη συνεπεία αυτής της πτώσης, οφείλονται αποκλειστικά στον εναγόμενο Δήμο και ειδικότερα επειδή αυτός παρέλειψε τα ιδιαίτερα καθήκοντα και υποχρεώσεις του που προβλέπονται βάσει ειδικής νομοθεσίας, κοινής πείρας και αρχών καλής πίστης».

Πηγή