Κτηματολόγιο: Ποιες αλλαγές έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων


Έρχεται διάταξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο με την οποία θα ξεμπλοκάρουν από το φθινόπωρο οι συναλλαγές που σήμερα «κολλάνε» λόγω της ασυμφωνίας των εμβαδών των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους τίτλους τους.

 Οι ανακοινώσεις για το σχέδιο νόμου θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μάλιστα πηγές από το υπουργείο αναφέρουν στην  εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” πως, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα μπορούν οι ιδιοκτήτες  να προβαίνουν σε μονομερή τροποποίηση των συμβολαίων τους, υπό τον όρο ότι δεν θα θίγονται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών διαμερισμάτων στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ξεμπλοκάρουν οι συναλλαγές και δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τις συναλλαγές τους, όπως είναι οι αγοραπωλησίες, οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις που σήμερα είναι παγωμένες.

Η δεύτερη διάταξη

Επιπλέον, με δεύτερη διάταξη που θα ενσωματωθεί στο ίδιο σχέδιο νόμου χιλιάδες ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν από τη γραφειοκρατία που υφίστανται σήμερα, όταν οι δασικές εκτάσεις που κατέχουν και έχουν αποχαρακτηριστεί διεκδικούνται από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.

Τα οροφοδιαμερίσματα

Και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην περίπτωση των οροφοδιαμερισμάτων. Δηλαδή, το διαμέρισμα είναι μόνο του στον όροφο και δεν υπάρχει γειτονική ιδιοκτησία.

Στην περίπτωση αυτή, κι αν δεν προκύπτει πως η διαφοροποίηση οφείλεται σε προσάρτηση τμήματος του κοινόχρηστου χώρου, θα πρέπει η πράξη τροποποίησης της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας να υπογραφεί από όλους τους συνιδιοκτήτες (1.000/1.000) του κτιρίου, πράγμα πλήρως αδύνατον στην πράξη, ιδιαίτερα στις παλαιές και πολυϊδιόκτητες πολυκατοικίες.

Τα δασικά ακίνητα

Την ίδια ώρα, με τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών να πλησιάζουν τις 400 χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι και αναγκάζονται να υποβάλλουν ενστάσεις για την αναγνώριση των εκτάσεών τους ως ιδιωτικών απέναντι στις διεκδικήσεις του Δημοσίου.

Ακόμη και σήμερα, είναι «μπλεγμένο» το τι θεωρείται ιδιωτικό δάσος ή δασική έκταση και τι ανήκει στο Δημόσιο, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός, όπως προαναφέρθηκε, των αντιρρήσεων και των αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων κατά των δασικών χαρτών που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται, κάθε ιδιοκτήτης, που έχει πετύχει την έκδοση απόφασης αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη, θα μπορεί να διορθώνει υπέρ του την εγγραφή στο Κτηματολογικό Γραφείο, χωρίς να ταλαιπωρείται στα δικαστήρια.

 

 



enikonomia.gr