Κυρανάκης: Εντοπίσαμε με το κτηματολόγιο κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας –Τι είπε για Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες


Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εντοπίσει από έρευνα που έχει διενεργήσει το προσωπικό του Κτηματολογίου -ένα πιθανό κύκλωμα πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι επιχείρησαν να δηλώσουν ακίνητα 45 στον αριθμό στο Αγκίστρι, στην Ύδρα και στις Σπέτσες, συνολικής έκτασης πάνω από 550.000 τετραγωνικά μέτρα, είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, αφότου κατέθεσε μήνυση για αυτή την υπόθεση απάτης.

«Ενημερώσαμε μόλις την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη μήνυση που καταθέσαμε για ένα πιθανό κύκλωμα απάτης και πλαστογραφίας που αφορά την κτηματογράφηση σε τρία νησιά του Σαρωνικού. Έχουμε εντοπίσει από έρευνα που έχει διενεργήσει το προσωπικό του Κτηματολογίου -τους οποίους και ευχαριστώ για τα στοιχεία τα οποία βρήκαν και προσκόμισαν- ένα πιθανό κύκλωμα πολιτών και επαγγελματιών, οι οποίοι επιχείρησαν να δηλώσουν ακίνητα 45 στον αριθμό στο Αγκίστρι, στην Ύδρα και στις Σπέτσες, συνολικής έκτασης πάνω από 550.000 τετραγωνικά μέτρα, πολύ μεγάλης αξίας σε αυτά τα νησιά, και για τα οποία προσκομίστηκαν τροποποιημένες δηλώσεις Ε9.

Εκ των υστέρων προσκομίστηκαν ένορκες βεβαιώσεις από τα ίδια συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία κατοικούν στη Βόρεια Ελλάδα και δήλωσαν ενόρκως ότι αυτά τα ακίνητα ανήκουν στον συγκεκριμένο πωλητή και οι όποιες ένορκες βεβαιώσεις συντάχθηκαν ενώπιον του ιδίου συμβολαιογράφου, ο οποίος έχει επίσης έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.

Προφανώς τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζονται πλέον πιο εύκολα χάρη στην τεχνολογία και τους ελέγχους που διενεργεί ψηφιακά το Ελληνικό Κτηματολόγιο» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.

 

Η δήλωση του Σακαρέτσιου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος επισήμανε: «Όσο αναβαθμίζουμε τα ψηφιακά εργαλεία του Ελληνικού Κτηματολογίου ταυτόχρονα ενισχύονται και οι δυνατότητες που έχουμε για να κάνουμε ελέγχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε μια σειρά ελέγχων με πάρα πολλά κριτήρια και πλέον μπορούμε και αλγοριθμικά να βρίσκουμε εκείνες τις περιπτώσεις οι οποίες είναι ύποπτες, ώστε στη συνέχεια να προχωρούμε σε νομική και τεχνική αξιολόγηση».

Η συγκεκριμένη αναφορά, η οποία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κτηματολογίου, σχετίζεται με πιθανή πλαστογραφία και απάτη κατά τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Σημειώνεται πως η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του θεσμού του Κτηματολογίου και την προστασία των εννόμων συμφερόντων των πολιτών.

 



enikonomia.gr