Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μία μεγάλη συγγνώμη – Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο λάθος»
Με γραφή που μαρτυρούσε το φορτισμένο κλίμα από την τραγωδία των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά στην ανάρτησή του στο facebook ζήτησε προσωπικά συγγνώμη για το δυστύχημα αλλά και εκ μέρους των προηγουμένων κυβερνήσεων όπως έγραψε.
«Ως πρωθυπουργός, οφείλω σε όλους, αλλά πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων, μια μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Τόσο προσωπική, όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια. Δεν μπορούμε, δεν θέλουμε και δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα».
Η νέα αυτή τοποθέτηση του πρωθυπουργού εκλαμβάνεται απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ως αλλαγής στάσης στο θέμα της απόδοσης της ευθύνης σε κυρίως ανθρώπινο λάθος.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για συγγνώμη που την επέβαλαν οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου πέντε ημέρες μετά την τραγωδία.
«Ακόμη και αυτή τη συγνώμη, όμως, δεν έχει το σθένος να την αναλάβει ο ίδιος. Σπεύδει να τη μοιραστεί με όσους κυβέρνησαν πριν από αυτόν για να μην αναμετρηθεί ποτέ με τις δικές του ευθύνες. Μόνο λόγια και υποσχέσεις ότι θα κάνει τώρα, τις λίγες ημέρες μέχρι τις εκλογές, όσα δεν έκανε τέσσερα χρόνια», ανέφερε η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Για συγγνώμη υπο το βάρος της οργής της κοινωνίας κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.
«Ας αποδεχτεί, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες του και ας μην καμώνεται ότι θα σηκώσει τις αμαρτίες των άλλων. Η χώρα χρειάζεται Ισχυρή Θεσμική Δημοκρατία και όχι μια παρέα ημέτερων, που θεωρεί πως μπορεί να διευθύνει τη χώρα».
Δύο ειδικές επιτροπές
Ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook προαναγγέλλει και δεύτερη ειδική επιτροπή αυτή τη φορά επιδιώκοντας τη διακομματική συναίνεση ώστε η υπόθεση ελληνικοί σιδηρόδρομοι να ερευνηθεί σε βάθος 20ετίας.
«Θα προτείνω σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούμε από τώρα ότι, στην επόμενη Βουλή, θα συσταθεί Ειδική Επιτροπή που θα διερευνήσει την πονεμένη ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων όλη την τελευταία εικοσαετία».
Το έργο της τριμελούς ειδικής επιτροπής των καθηγητών θα είναι παράλληλο με τη δικαστική έρευνα διευκρινίζουν από την κυβέρνηση.
«Σε δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο της επιτροπής που θα διερευνήσει με τον τρόπο που θα διερευνήσει μια σειρά από πράγματα, αλλά ταυτόχρονα και σε επίπεδο δικαιοσύνης. Μη βάζουμε στην άκρη και την έρευνα της δικαιοσύνης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Όχι μόνο διορίζουν τον ελεγκτή τους, ενώ είναι ελεγχόμενοι, αλλά μαρτυρούν κιόλας ότι στόχος τους είναι να υποκαταστήσουν τη Δικαιοσύνη και να προκαταλάβουν το έργο της», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η μοναδική ίσως ελπίδα, ένας τόνος αισιοδοξίας είναι οι μεγάλες κινητοποιήσεις του εργαζόμενου ελληνικού λαού, είναι οι κινητοποιήσεις κυρίως της νεολαίας, των μαθητών, των φοιτητών, οι μεγάλες και συγκινητικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Έτσι μόνο δεν θα παραγραφούν οι ευθύνες», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γ.γ. ΚΚΕ.
Το πόρισμα της ειδικής επιτροπή δεν θα πρέπει να αναμένεται να αναμένεται νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου αλλά θα πάει και στις καλένδες σημειώνει το μέλος της της Βασίλης Πορφυλλίδης.
Ο υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έχοντας αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών αύριο μεταβαίνει για αυτοψία στη Λάρισα και την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη και την Τετάρτη θα παραχωρήσει συνέντευξή ηύπου.