Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην επετειακή εκδήλωση του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής μίλησε για το σήμερα και το αύριο του ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Είμαι υπέρμαχος της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών δαπανών, δεν αρκεί να ξοδεύομαι περισσότερα αλλά πρέπει να κινηθούμε εξυπνότερα».
Είναι η 5η φορά μέσα σε ένα χρόνο που Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν απόψε διατηρώντας ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας και τα ήρεμα νερά των τελευταίων 16 μηνών χωρίς τις εντάσεις των προηγούμενων τριών ετών.
«Έχουμε αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό, όχι αυταπάτες, οι πάγιες θέσεις της Άγκυρας δεν έχουν αλλάξει», τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν
«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, όμως ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι κάποιες από τις θεμελιώδεις θέσεις της Τουρκίας που αφορούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ουσιαστικά διαφοροποιηθεί», είπε ο ίδιος.
Η συνάντηση λίγο πριν τα 50 χρόνια του Αττίλα
Εκτός των δύο ηγετών στη συνάντηση θα μετέχουν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη επισκόπηση της επαναπροσέγγισης που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, να μιλήσουν για την πρόοδο της θετικής ατζέντας και για τον πολιτικό διάλογο το φθινόπωρο.
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στις προκλήσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος κάνει ντεμπούτο σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ήταν σαφές.
«Όταν ακούω την νέα κυβέρνηση της Β. Μακεδονιας να αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Β. Μακεδονίας, είναι μια αχρείαστη επιπλοκή την ώρα που θα έπρεπε να αναζητούμε τομείς σύγκλισης».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι για την Ελλάδα δεν είναι προς διαπραγμάτευση η χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» στο εσωτερικό και το εξωτερικό της γειτονικής χώρας.