Κυριάκος Μητσοτάκης: Το δρόμο της Χάγης έδειξε ο πρωθυπουργός για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς


Το δρόμο της Χάγης για την επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Σκοπός μου είναι, ναι, να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς. Εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας, η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες. Αλλά, προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όπως και να έχει η διαφύλαξη του καλού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες είναι σημαντική κατάκτηση ανεξάρτητα από το αν τελικά θα επιλύσουμε το θέμα των θαλασσίων ζωνών με την Άγκυρα.

«Υπάρχει δηλαδή μια μεγάλη ατζέντα, τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Αλλά κι αν δεν καταφέρουμε, τελικά, να συμφωνήσουμε στο μεγάλο επίδικο, στο μεγάλο ζητούμενο, και η διαφύλαξη και μόνο του καλού κλίματος είναι μια σημαντική κατάκτηση και για τις δύο χώρες».

Οφείλουμε και οι δύο να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε σε ερώτηση αν αυτή τη φορά εμπιστεύεται τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εισέπραξα μια διαφορετική ατμόσφαιρα σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις. Μέχρι εκεί μπορώ να πω. Από την άλλη τονίζω ότι αυτό πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια».

Θέλουμε να κάνουμε θετικά βήματα τονίζει και ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ως δύο αρχηγοί που κερδίσαμε εκλογές, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μια θετική κατεύθυνση. Τα πιο σημαντικά θέματα που θέλω ιδιαίτερα από αυτούς είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη. Θέλαμε να τα ξεπεράσουμε».

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση στις «υποχωρήσεις» Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει άμεσα αν ισχύει ότι αποδέχθηκε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Ειδικά αφού εκμεταλλεύθηκε προεκλογικά με τον χειρότερο τρόπο το ζήτημα της Θράκης, διατυμπανίζοντας ότι θα το θέσει ο ίδιος στον Τούρκο Πρόεδρο κι αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν οι ενέργειές του για τα εθνικά συμφέροντα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο ενδεχόμενο που πάμε στη Χάγη η επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία θα γίνει με όρους συμβατούς με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά μπορεί και με υποχωρήσεις προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

«Πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Προφανώς ένα θέμα είναι τι σημαίνει υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας; Και να πω και κάτι. Δεν προαναγγέλλονται αυτά όταν διαπραγματεύεσαι. Το λέω ως πρόταση για τη χώρα μας».

Ενώ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: «Σπεύδει να μιλήσει δημόσια για παράθυρο υποχωρήσεων. Θα επιμείνουμε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και όχι με επικοινωνιακούς όρους».

«Χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου, για τα οποία είχε προειδοποιήσει και προεκλογικά το ΚΚΕ, είναι σε πλήρη εξέλιξη», ανέφερε το ΚΚΕ.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε πως Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν την προοπτική να καταστήσουν εφικτή μια καλύτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και πως η κυβέρνησή του αισθάνεται υποχρεωμένη να φροντίσει για τις καλές σχέσεις των εμπλεκομένων στο Αιγαίο.



Πηγή