Κυβέρνηση: Καμία υποχώρηση σε «κόκκινες» γραμμές – Σφοδρή σύγκρουση για τις «υποχωρήσεις»
Πυρά στην κυβέρνηση για τις «υποχωρήσεις»
Με την Τουρκία να ετοιμάζει φιέστα στα κατεχόμενα της Κύπρου ανήμερα της επετείου της εισβολής του 1974, στην Αθήνα η κυβέρνηση δέχεται κριτική με αφορμή την χρήση της λέξης «υποχωρήσεις» από τον πρωθυπουργό στην πρόσφατη αναφορά του σε πιθανή διαπραγμάτευση με την Άγκυρα.
«Η διαφορά μας, η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία και η οποία θέλουμε να διευθετηθεί, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Εφόσον, λοιπόν, φθάσουμε εκεί γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί, γιατί για να φθάσουμε στο σημείο αυτό πρέπει η Τουρκία να κάνει σημαντικά βήματα, τότε, ναι, ελπίζουμε να υπάρχει μία απόφαση η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης. Όμως, όπως το τόνισε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, θα μιλήσουμε με όρους οι οποίοι προφανώς θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, άσκησε δριμύτατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ίδιο θέμα.
«Κύριε Μητσοτάκη σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις και μάλιστα χωρίς αναφορά σε ‘κόκκινες’ γραμμές, εκτός αν διατίθεσαι να παραδοθείς. Η άλλη πλευρά το πρώτο που θα κάνει είναι να διασφαλίσει όσα δίνεις εκ των προτέρων. Μετά θα ζητά επιπρόσθετες υποχωρήσεις».
Καμία υποχώρηση σε «κόκκινες» γραμμές
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, απάντησε πως δεν υπάρχει καμιά παραχώρηση στις εθνικές «κόκκινες» γραμμές.
«Ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος έκαναν ένα πρώτο βήμα. Έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, η Τουρκία τις δικές της. Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έδειξαν ότι ξέρουν να υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα και εθνικά δίκαια. Καμία παραχώρηση στις εθνικές ‘κόκκινες’ γραμμές».
Σε στρατιωτικό επίπεδο, την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η ΝΑΤΟϊκή άσκηση «NEPTUNE STRIKE» μέρος της οποίας πραγματοποιήθηκε και στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα να συμμετέχει με μαχητικά F-16 και την φρεγάτα «Λήμνος», ενώ στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου σημειώθηκε και η πρώτη είσοδος στο FIR Αθηνών τουρκικών μαχητικών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης για πρώτη φορά από τις 22 Ιουνίου.