Λαγκάρντ: Ανάγκη για δημοσιονομική στήριξη- Νέα ρίσκα από την πανδημία


Την πεποίθηση πως η έναρξη των εμβολιασμών στην ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, αλλά η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρά ρίσκα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της ευρωζώνης, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ίδια τόνισε πως η νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. 

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίησης συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ό,τι στο πρώτο κύμα της πανδημίας. 

Η Λαγκάρντ επεσήμανε πως η παραγωγή πιθανότατα συρρικνώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προσθέτοντας πως η αναζωπύρωση της πανδημίας θέτει καθοδικά ρίσκα για το οικονομικό outlook βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας. 

Στο περιβάλλον αυτό, όπως δήλωσε, συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία η παροχή άπλετης δημοσιονομικής τόνωσης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας για όλους τους τομείς της οικονομίας. Μειώνοντας την αβεβαιότητα και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη, αυτό θα ενθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα και προσφέροντας ένα μαξιλάρι στη σταθερότητα των τιμών.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή σε σχέση με τη δυναμική της πανδημίας και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

Κλείνοντας, έκανε λόγο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία με το βλέμμα σε πιθανές επιπτώσεις στο μεσοπρόθεσμο πληθωριστικό outlook.

“Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα εργαλεία της, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2%, με τρόπο που να ικανοποιεί τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τη συμμετρία σε βάθος χρόνου”, κατέληξε.



Πηγή