Λάρισα: Ανάμεσα στην Όσσα και το Μαυροβούνι


Στο ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ανάμεσα στην Όσσα (Κίσσαβο) και το Μαυροβούνι, απλώνεται η εύφορη κοιλάδα της Αγιάς, που έχει ταυτιστεί με το αρχαίο Δώτιον πεδίον, τόπο λατρείας της Δήμητρας.

Η Αγιά, κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες της Όσσας και έδρα του ομώνυμου δήμου, ιδρύθηκε πιθανώς κατά τα πρώτα έτη της Τουρκοκρατίας, εξελίχθηκε δε σε αξιόλογο οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής κατά το 17ο και το 18ο αιώνα χάρη στη βαφή κόκκινων νημάτων και τη σηροτροφία.

Από την άποψη των θρησκευτικών μνημείων της Αγιάς ξεχωρίζει η εκκλησία του πολιούχου, Αγίου Αντωνίου, ανακαινισμένη το 1857, καθώς και οι ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (16ος αιώνας), των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Γεωργίου (Βυζαντινών Χρόνων, με μεταγενέστερες επεμβάσεις), του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Τριάδας.


Έξω από την Αγιά, στη διαδρομή προς τη Μελίβοια, βρίσκεται η μονή του Αγίου Παντελεήμονος, με αξιόλογες τοιχογραφίες, χτισμένη πάνω στα θεμέλια ιερού του Ακραίου Διός.

Σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ ΒΔ από την Αγιά, σε περιοχή με πλούσια βλάστηση, είναι χτισμένο το Μεταξοχώρι (Ρέτσιανη, η παλαιότερη ονομασία του).



Τον παραδοσιακό οικισμό, που είναι γνωστός και ως χωριό των καλλιτεχνών, στολίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας, του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Γεωργίου.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Μεταξοχωρίου προσελκύουν οι «οκτώ καμάρες» του παλαιού υδραγωγείου (18ος αιώνας), το παλαιό παρθεναγωγείο (β’ μισό του 19ου αιώνα) και το Τοπικό Αρχείο, που στεγάζεται στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου.

Στη διαδρομή από την Αγιά προς τον Αγιόκαμπο, πολυσύχναστο παραθεριστικό οικισμό με αμμουδερή παραλία και αλιευτικό καταφύγιο, είναι χτισμένη η μονή των Αγίων Αναργύρων μαζί με τα ασκηταριά της.

Νοτιοανατολικά από την Αγιά βρίσκεται η Σκήτη, χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 345. Η Σκήτη προσφέρει πανοραμική θέα στο Αιγαίο, το Μαυροβούνι και το Πολυδένδρι.


Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Σκήτη απλώνονται οι απέραντες παραλίες του Αιγαίου, στις περιοχές του Αγιόκαμπου και της Βελίκας.


Το Αισθητικό Δάσος της Όσσας, το δάσος του Μαυροβουνίου και το Δάσος Πολυδενδρίου προσφέρονται για υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές ή εναλλακτικές δραστηριότητες.






Ειδικότερα, το Δάσος Πολυδενδρίου (στο πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου) είναι ένα από τα καλύτερα οργανωμένα δάση της χώρας μας, με σηματοδοτημένα μονοπάτια, ποδηλατοδρόμους και χώρους για πικνίκ, καθώς και τις εκκλησίες της Παναγίας και της Κοίμησης της Θεοτόκου.




Πόλους έλξεως των επισκεπτών αποτελούν, επίσης, η γραφική λίμνη της Σκήτης, το γεφύρι του Αλαμάνου (1858) και τα ερείπια βυζαντινού κάστρου.


Πηγή: in.gr



Πηγή