Λέκκας: «Υποχρεωτικοί πλέον οι προληπτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια»
Υποχρεωτικοί πλέον οι αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας και Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιoυ Λέκκα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο γνωστός επιστήμονας παρέστη την Παρασκευή (17/2) στη σύσκεψης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτηρίων, όπου συζητήθηκε η βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.
Επίσης ο καθηγητής σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικός ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτήρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία».
Συμπλήρωσε εξίσου πως «οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει την δεκαετία του 2000, όμως είχαν ένα προαιρετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουμε στην Ελλάδα, μόνο τα 16.000 με 17.000 κτίρια να έχουν απογραφεί.
Έχει γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και αυτή η βάση δεδομένων υπάρχει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έως τώρα, παρά τις εκκλήσεις που κάναμε για τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο, το ποσοστό των κτιρίων ήταν πολύ χαρακτηριστικά μικρό που ελέγχετο κάθε χρόνο.»
Κτήρια και αντισεισμικοί κανονισμοί
«Το 30% των κτηρίων στην επικράτεια έχουν δομηθεί με τον νέο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. Αυτά τα κτίρια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Από κει και πέρα υπάρχει ένα 30% κτιρίων που δομήθηκαν από το -69 μέχρι το -84. Αυτά τα κτίρια τα οποία δομήθηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δεν έχουν πρόβλημα, εκτός εάν έχουν γίνει παρεμβάσεις, αν είναι ασυντήρητα και ούτω καθεξής», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.
Τόνισε, επίσης, ότι τα κτήρια που χτίστηκαν από το 1959 και πριν είναι κατά προτεραιότητα σε έλεγχο. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί μόλις τα 25.000 κτήρια από τα 80.000 για τα οποία είχε δοθεί εντολή για προσεισμικό έλεγχο.
Διευκρίνισε, δε, ότι από τα 55.000 κτίρια που απομένουν για έλεγχο δεν χρησιμοποιούνται όλα. Είναι αποθήκες, είναι κτήρια τα οποία δεν είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει κάθε μία πενταετία, κάθε μία δεκαετία, να επανελέγχουμε τα κτήρια, έτσι ώστε να διαπιστώνεται η αντισεισμική τους επάρκεια.