LIVEBLOG Ουκρανία: Προσπάθειες εκκένωσης αμάχων από το Αζοφστάλ – Η Ρωσία αντιδρά στις κυρώσεις

Οι προσπάθειες εκκένωσης συνεχίζονται στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου Ουκρανοί μαχητές και άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο Αζοφστάλ – το οποίο είδε την περίμετρό του να παραβιάζεται αυτή την εβδομάδα από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με έναν διοικητή που βρίσκεται εκεί. Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις κλιμακώνονται ενόψει της 9ης Μαΐου, οπότε γιορτάζεται η συμβολική επέτειος της Ρωσίας για την «Ημέρα της Νίκης» επί των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία θα μπορούσε να σημάνει την επίσημη κήρυξη πολέμου.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις με μια ματιά

Αζοφστάλ: Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας, τουλάχιστον 50 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη την Παρασκευή, ενώ περισσότερες προσπάθειες εκκένωσης έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο. Την Τετάρτη, οι Ουκρανοί υπερασπιστές του εργοστασίου δήλωσαν ότι «υπήρξαν αιματηρές μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις μέσα στο συγκρότημα αφού εισέβαλαν».

Ζελένσκι: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι εργάζεται σε διπλωματικό επίπεδο για τη διάσωση των στρατιωτικών δυνάμεων που παραμένουν στο εργοστάσιο Αζοφστάλ. Μιλώντας την Παρασκευή, είπε ότι η Μαριούπολη είναι ένα από τα πιο περίπλοκα σημεία του πολέμου και ότι αν οι ρωσικές δυνάμεις σκοτώσουν αμάχους μέσα σε αυτήν, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τις διπλωματικές συνομιλίες.

Βοήθεια από το εξωτερικό: Η Βρετανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα στείλει επιπλέον γεννήτριες για να βοηθήσει στη λειτουργία ουκρανικών κέντρων αρωγής και νοσοκομείων. Θα χαλαρώσει επίσης τους κανόνες του για τα ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να στηρίξει τις ανάγκες της Ουκρανίας σε ενέργεια και καύσιμα, ανέφερε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πρόσθετη βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας, με εξοπλισμό αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων πυροβολικού και ραντάρ.

Η «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας: Ο δήμαρχος Κιέβου προέτρεψε τους πολίτες να «είναι προσεκτικοί και να παραμείνουν στα σπίτια τους από την Κυριακή έως τη Δευτέρα, γύρω από τη συμβολική ετήσια “Ημέρα της Νίκης” της Ρωσίας». Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στις 9 Μαΐου, επιτρέποντάς του να εντείνει την εκστρατεία του και να κινητοποιήσει εφεδρείες.

Σύνοδος Κορυφής της G7 το Σαββατοκύριακο: Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί εικονικά με τον Ζελένσκι και τους ομολόγους του της G7 την Κυριακή το πρωί, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Φόρουμ της G7, η οποία προγραμματίστηκε σκόπιμα πριν από την «Ημέρα της Νίκης» της Ρωσίας. Οι κυρώσεις θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης.

Μείζον πρόβλημα με τα σιτηρά: Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν να ανοίξει ξανά το λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία, για να συμβάλει στην ανακούφιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ο αποκλεισμός των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα εμποδίζει την εξαγωγή σχεδόν 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών. Το CNNi ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις κλέβουν χιλιάδες τόνους σιτηρών από τους Ουκρανούς αγρότες, καθώς και ότι στοχεύουν με πυροβολικό τους χώρους αποθήκευσης τροφίμων.

Δείτε στο LIVEBLOG του CNN Greece λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από την Ουκρανία


πηγή