Λούι Ψυχογιός: Ο βραβευμένος με Οσκαρ ελληνικής καταγωγής vegan σκηνοθέτης που τα έβαλε με τον Τραμπ


Σε μια ξεχωριστή βραδιά το Σάββατο στο Ολύμπιον, το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απένειμε τον Χρυσό Αλέξανδρο στον ελληνικής καταγωγής αμερικανό σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιό, επίσημο προσκεκλημένο της φετινής διοργάνωσης, για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ο δημιουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και με την αφορμή της carte blanche που του έχει δώσει φέτος το Φεστιβάλ για να επιλέξει δέκα αγαπημένα του ντοκιμαντέρ και να τα παρουσιάσει στο κοινό.

Μετά την τιμητική εκδήλωση και την απονομή, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ειδική προβολή το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του Λούι Ψυχογιού «Ο όρμος» (2009), το οποίο καταγράφει την μαζική εξόντωση δελφινιών στην Ιαπωνία, ενώ ακολούθησε συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Οι ταινίες θα έπρεπε να γυρίζονται για να αλλάξει ο κόσμος, όχι για να… τρώμε ποπ-κορν

«Οι φωτογράφοι βλέπουν τον κόσμο πιο καθαρά απ τους άλλους. Τον καδράρουν. Το θέμα όμως, είναι.. που θα στήσεις το κάδρο, αλλά και αν ο κόσμος έβλεπε περισσότερες ταινίες, αν ο κόσμος ενημερωνόταν περισσότερο, τα πράγματα θα άλλαζαν προς το καλύτερο . Οι ταινίες θα έπρεπε να γυρίζονται για να αλλάξει ο κόσμος, όχι για να… τρώμε ποπ-κορν»…

Ο Λούις Ψυχογιός, ο 62χρονος Ελληνοαμερικάνος – γεννημένος στην Αιόβα, ο γιος του Έλληνα οικοδόμου-μετανάστη που έφυγε από τη Σπάρτη λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ο εργάτης που …«ήθελα να αλλάξω τον κόσμο όχι μόνο με τα χέρια αλλά και με το μυαλό μου», ο φωτογράφος του National Geographic, o βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, στη Θεσσαλονίκη με carte blanche για την επιλογή σειράς ακτιβιστικών ντοκιμαντέρ τα οποία βάζουν σε πρώτο πλάνο την προστασία του πλανήτη.

«Χρησιμοποιώ το σινεμά για ν’ αλλάξω τον κόσμο… Στις ΗΠΑ οι ταινίες διακρίνονται για τις …εισπράξεις τους, ο κινηματογράφος όμως είναι όπλο κοινωνικής αλλαγής, όπλο μαζικής οικοδόμησης συνειδήσεων. Φτάνει ένα ..10%. Αν καταφέρει κάποιος να πείσει το 10% ενός πληθυσμού να υποστηρίξει μια ιδέα, δημιουργεί κίνημα… Αυτό το 10% είναι η κρίσιμη μάζα που μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον πολιτισμό» έλεγε μεταξύ άλλων σ’ έναν «ορμητικό» μονόλογο ο γοητευτικός Ελληνοαμερικανός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσε το 21ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ.

Σφάζουν πάνω από 23.000 δελφίνια το χρόνο

Γεννημένος στην Αϊόβα των ΗΠΑ στα 1957, ο Λούις Ψυχογιός φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, με ειδίκευση στο φωτορεπορτάζ. Το 1980, σε ηλικία 23 ετών, προσελήφθη από το National Geographic και παρέμεινε στο περιοδικό για 17 χρόνια.
Είναι ο ίδιος ιδρυτής του Συλλόγου Προστασίας των Ωκεανών (Oceanic Preservation Society), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την παρακίνηση σε αλλαγή σε ό,τι αφορά στους ωκεανούς του κόσμου μας.

Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ του «The Cove»-«Ο Όρμος»  διαδραματίζεται στο Ταϊτζί, ένα μικρό ψαροχώρι στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου συντελείται ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα.
Στον όρμο, επί έξι μήνες το έτος, οι ντόπιοι ψαράδες σφάζουν δελφίνια (περί τα 23.000 ανά έτος) και μάλιστα υπό την προστασία-φρουρά της τοπικής Αστυνομίας. Τα δελφίνια καταναλώνονται στην Ιαπωνία (παρ’ ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, το κρέας του δελφινιού είναι τοξικό καθώς περιέχει υδράργυρο σε ποσότητες που είναι επικίνδυνες).

«Η ταινία συνέβαλε στο να ανακοπεί κατά 93% η δολοφονία και η χρήση τους ως τροφή. Τα δελφίνια συγκεντρώνουν στο σώμα τους απίστευτες ποσότητες υδραργύρου.
Γιατί πρέπει να μεταφερθεί αυτό στην ανθρώπινη αλυσίδα με την τροφή.. Ξοδεύουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που προέρχονται απ τις τροφές (ρύπανση, κλιματική αλλαγή…). Η καλή διατροφή δεν ωφελεί μόνο την υγεία. Δεν υπάρχουν ευτυχισμένες αγελάδες που μας δίνουν γάλα… Η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών θα ωφελήσει και τα ζώα και τον άνθρωπο» έλεγε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως είναι μύθος η ρήση πως «αν είσαι χορτοφάγος δεν είσαι υγιής, καθώς η υγεία δεν εξασφαλίζεται με την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών. Ο άνθρωπος είναι το κυρίαρχο όν στον πλανήτη -όχι όμως και το ευφυέστερο» είπε.

Δείτε το τρέιλερ του φιλμ

Ο Τράμπ έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά

«Ο Πρόεδρος Τράμπ έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν πλέον ότι δεν μπορούν να στηρίζονται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις σε πολιτειακό επίπεδο. Φανταστείτε: Το 74% των ρεπουμπλικάνων δεν πιστεύουν ότι υπήρξε κλιματική αλλαγή… και γι’ αυτή είναι υπεύθυνη η κακή χρήση της τεχνολογίας.
Η τεχνολογία αλλάζει άρδην το τοπίο ανά δεκαετία… (σκεφτείτε τους υπολογιστές, το διαδίκτυο, το κινητό τηλέφωνο…)» έλεγε μεταξύ άλλων όταν ρωτήθηκε σχετικά και κατέληξε μ΄ ένα « φωτογραφικό» παράδειγμα:

«Έδειξαν κάποτε σε μια φωτογραφία του 1905 τη διάσημη λεωφόρο Broadway της Νέας Υόρκης. Ήταν γεμάτη με άμαξες και άλογα και…ένα αυτοκίνητο. Σε μια άλλη φωτογραφία -δέκα χρόνια μετά – το ίδιο «κάδρο» είχε …πολλά αυτοκίνητο κι ένα άλογο… Ελπίζω κι ο Τράμπ να ακολουθήσει τη μοίρα των …αλόγων και να εξαφανισθεί από την Αμερική όπως οι άμαξες στις λεωφόρους της… αποτελώντας μόνο μια κακιά ανάμνηση».

Για το κοινό του 21ου Φεστιβάλ (1-10 Μαρτίου) ο Ψυχογιός έχει επιλέξει σειρά ακτιβιστικών ντοκιμαντέρ τα οποία θέτουν σε πρώτο πλάνο την προστασία του πλανήτη και «συνομιλούν» με το αφιέρωμα της διοργάνωσης, με τίτλο «Γιατί να κοιτάζουμε τα ζώα».
Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος του Λούι Ψυχογιού θα προστεθεί στα περισσότερα από 70 βραβεία που έχει ήδη λάβει παγκοσμίως για την κινηματογραφική και ακτιβιστική δράση του.



Πηγή