Μάκης Βορίδης στο MEGA: Τι είπε για αγρότες, νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια & μη κρατικά πανεπιστήμια


Ο κ. Βορίδης μίλησε για τα μπλόκα των αγροτών και για τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Οι αγρότες ζητούν στο επίπεδο φορολογίας διαφορετικό επίπεδο. Αυτό ωστόσο είναι ισχυρό κίνητρο λαθρεμπορίας και ουσιαστικά ένας από τους λόγους που είχε αυξηθεί η λαθρεμπορία ήταν αυτό. Και αυτό διότι όταν κάποιος παίρνει ποσότητες που έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση τότε είναι δύσκολο ν διαπιστώσεις την χρήση. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια τρύπα, άρα αυτή είναι μία ισχυρότερη αντένδειξη που έχει το οικονομικό επιτελείο, όχι γιατί τελικώς δεν θα είναι δημοσιονομικό ισοδύναμο, θα είναι ένα υπερπολλαπλάσιο ποσό που δεν θα είναι στο παραγωγικό όφελος των αγροτών. Αυτό αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης», είπε αρχικά.

Για το αίτημα των αγροτών να είναι 7 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα αντί για -0,13-0,14 ευρώ, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως, «αυτό είναι μία πολύ σημαντική μείωση που δώσαμε αλλά ο πρωθυπουργός δεν είπε μόνο αυτό.  Είπε ότι ρυθμίζει κατά 70% τα χρέη των αγροτών για άρδευση, δηλαδή κόστος που αναλαμβάνει ο προϋπολογισμός για αρδευτικές δαπάνες. Αυτό είναι μία τεράστια διευκόλυνση».

Ο Πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης μίλησε στο MEGA και σχολίασε τα ανακοινωθέντα μέτρα στήριξης στους αγρότες.

«Δεν έγινε σωστή διαπραγμάτευση στη νέα ΚΑΠ. Όσον αφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αυτό για το πετρέλαιο δίνεται κάθε χρόνο. Η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα, τα μεταφέρει. Ο αγρότης θα φύγει από το χωράφι. Στη Νάξο δεν υπάρχει κτηνοτρόφος κάτω των 35 ετών. Έχουμε πει να υπάρχουν έλεγχοι. Η διαφορά δεν είναι από το χωράφι στο ράφι, αλλά από τη μεταποίηση στο ράφι», υπογράμμισε ο κ. Καπούνης.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως, «Η Ελλάδα έδωσε τεράστια «μάχη» στην Ευρώπη για το θέμα των αγροτών και της ΚΑΠ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, δόθηκε το πετρέλαιο, το 10% και τα περιθώρια για την άρδευση. Αλλά έχουμε και κάτι ακόμα που θα προκύψει. Θα δούμε όταν έρθει η ώρα, τον Σεπτέμβριο. Θα δούμε τι είναι το πρόσθετο που μπορεί να γίνει και αν μπορεί να γίνει. Θα δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις δυνατότητες που έχουμε. Επί του παρόντος δεν μπορούμε ανακοινώσουμε κάτι άλλο. Πρέπει να ξαναδούμε την ΚΑΠ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει την φιλοαγροτική κατεύθυνση, να ξαναδούμε για την αγρανάπαυση και επίσης πρέπει να ξαναδούμε το εξής: δεν μπορείς να βάζεις αυστηρές προϋποθέσεις περιβαλλοντικές, [παραγωγής, για προϊόντα φυτοπροστασίας, και μετά να κάνεις συμφωία με την Λατινική Αμερική, η οποία να έχει ανταγωνιστικά προϊόντα χωρίς όμως να έχει αυτούς τους περιορισμούς που έχει θέσει στους Ευρωπαίους αγρότες».

«Δεν μου ζητήθηκε ποτέ να παραιτηθώ» – Τι είπε για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και για το εάν συμφωνεί με το περιεχόμενο της επιστολής της Ιεράς Συνόδου που θα διαβαστεί την Κυριακή σε όλες τις εκκλησίες της χώρας.

«Έχω τοποθετηθεί και έχω εκφράσει τις απόψεις μου για το ζήτημα και δεν έχω να προσθαφαιρέσω κάτι από αυτά που έχω πει. Η άποψη της Εκκλησίας είναι απολύτως σεβαστή και είναι η δική της οπτική. Με εκφράζουν τα λεγόμενά μου. Δεν μου ζητήθηκε ποτέ να παραιτηθώ από την θέση μου για τις απόψεις που εξέφρασα», διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Προχωρά το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – Οι πρυτανικές αρχές έχουν την κύρια ευθύνη των πανεπιστήμιων»

Αναφορικά με το ζήτημα των πανεπιστημίων και στις αντιδράσεις των φοιτητών ο κ. Βορίδης σημείωσε πως, «το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και περιμένουμε να το σηκώσουμε για διαβούλευση. Αυτό προβλέπει να υπάρχουν στη χώρα μας μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια τα οποία σε πρώτη φάση θα είναι παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων που λειτουργούν νομίμως στο εξωτερικό. Θα υπάρχει πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας ποιοτικών προδιαγραφών νομίζω ότι όλοι πρέπει να το υποστηρίζουμε αυτό».

Και προσέθεσε για τα επεισόδια στα πανεπιστήμια και την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ.: «υπάρχει ένα σύνθετο πλαίσιο ευθυνών. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι η απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Μέχρι να φτάσουμε στην επέμβαση της αστυνομίας υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει να γίνουν από τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες έχουν την κύρια ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστήμιων, γιατί όταν διεκδικούν το αυτοδιοίκητο, που καλώς διεκδικείται. Όμως το αυτοδιοίκητο δεν είναι μόνο απλώς να διοικείται, αλλά να διοικείται αποτελεσματικά».

«Έχουμε εξεταστική περίοδο τώρα. Καταλαβαίνω ότι έχει προκριθεί η λύση των ψηφιακών εξετάσεων. Είναι σαφές ότι αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί, να γίνουν οι εξετάσεις και να μην χαθεί το εξάμηνο, αλλά στο τέλος της ημέρας τα πανεπιστήμια πρέπει να λειτουργήσουν. Η διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων είναι έκνομη ενέργεια. Για το επιχείρημα ότι θα υποβαθμιστεί η λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου, κάνουν λάθος ως προς την ουσία του επιχειρήματος. Διότι αυτό που θα γίνει είναι ένας αποτελεσματικός συναγωνισμός ανάμεσα στα ιδιωτικά και στα δημόσια πανεπιστήμια», συνέχισε.



Πηγή