Με χρόνια νεφρική νόσο 1 στους 10 ενήλικες – Ποιοι χρειάζονται τσεκάπ
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού σήμερα (14 Μαρτίου 2019) και στο προσκήνιο επανέρχεται η χρόνια νεφρική νόσος, που προσβάλλει έναν στους 10 ενήλικες.
Η χρόνια νεφρική νόσος είναι πολύ συνηθισμένη. Ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, πάσχει από αυτήν, αλλά ο ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει και πολλοί άλλοι δεν κάνουν όσα πρέπει για να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 10.000 Έλληνες πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Με άλλα λόγια έχουν νεφρική ανεπάρκεια και για να επιβιώσουν, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό ή περιτοναϊκή κάθαρση. Κάποιοι θα κάνουν τελικά μεταμόσχευση νεφρού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των πασχόντων από τελικού σταδίου νόσο αυξάνεται διαρκώς. Υπολογίζεται ότι το έτος 2030 περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν αιμοκάθαρση. Ο αριθμός αυτός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2010.
Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση, διότι προκαλεί επιπλοκές σε όλα σχεδόν τα όργανα και τα συστήματα του σώματος. Μεταξύ των επιπλοκών συμπεριλαμβάνεται πρόωρος θάνατος κυρίως από καρδιαγγειακά αίτια (στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο).
Ωστόσο, στα αρχικά στάδιά της η χρόνια νεφρική νόσος δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί να χάσει κανείς έως και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του δίχως να το αντιληφθεί!
Ζωτική σημασία
Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα το προεδρείο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου.
Εφέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού έχει ως θέμα «Υγεία νεφρών για όλους και σε όλο τον κόσμο».
Όπως εξήγησαν οι ειδικοί της ΕΝΕ, η έγκαιρη διάγνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου έχει ζωτική σημασία. Και αυτό, διότι η επαρκής θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξή της.
Η έγκαιρη διάγνωση προϋποθέτει τακτικές, προληπτικές εξετάσεις αίματος και ούρων. Με αυτές, θα ελεγχθεί η νεφρική λειτουργία και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Απαραίτητο είναι ακόμα να γίνεται προληπτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, για να εντοπίζεται εγκαίρως η υπέρταση. Και αυτό, διότι η υπέρταση και ο διαβήτης αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες της χρόνιας νεφρικής νόσου. Επιπλέον, ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων χρόνιας νεφρικής νόσου τελικού σταδίου.
Ποιοι χρειάζονται τσεκάπ
Ο προληπτικός έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας πρέπει να γίνεται σε όλα τα άτομα με αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Στα άτομα αυτά ανήκουν:
- Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο και με αρτηριακή υπέρταση
- Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
- Οι παχύσαρκοι
- Οι καπνιστές
- Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών
- Όσοι έχουν καταγωγή από την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να ελέγχονται και τα παιδιά που ανήκουν σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου.
Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να αποφευχθεί με την υιοθέτηση ορισμένων καλών συνηθειών. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος του καπνίσματος.