Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές οφειλών προς φορολογουμένους
Στόχος της ΑΑΔΕ, να μηδενιστεί το στοκ των περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας προς τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις επιχειρεί η ΑΑΔΕ με στόχο να μηδενιστεί το στοκ των περίπου 500 εκατ. ευρώ (μαζί με τα υπόλοιπα χρέη του Δημοσίου ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ). Μετά τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου τις προηγούμενες ημέρες για δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η εφορία ξεκινάει την αποπληρωμή τους δίνοντας προτεραιότητα σε όσους η εφορία χρωστάει χρηματικά ποσά για πάνω από 180 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, χιλιάδες επιχειρήσεις θα δουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να αυξάνονται, καθώς οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προβλέπουν εξπρές επιστροφές φόρων.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής, με εγκύκλιο που εξέδωσε, καλεί τις εφορίες να προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των υποθέσεων με βάση δύο κριτήρια: τη χρονολογική ωρίμανση και το ύψος των προς επιστροφή ποσών.
Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο, «προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και μεγαλύτερης χρονολογικής ωρίμασης, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών». Για τον υπολογισμό της χρονολογικής ωρίμανσης των επιστροφών θα λαμβάνεται υπόψη, για μεν τα ποσά επιστροφής φόρων, η ημερομηνία αιτήματος επιστροφής του δικαιούχου, για δε τα ποσά επιστροφής λοιπών εσόδων, η ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης).
Για να γίνει η κατάταξη με βάση το ύψος του ποσού, τα προς επιστροφή ποσά ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη βαθμίδα είναι τα μεγάλα ποσά, στη δεύτερη τα μεσαία και στην τρίτη τα μικρά ποσά.
Στη συνέχεια, οι επιστροφές κατατάσσονται σε βαθμίδες με βάση τη χρονολογική τους ωρίμανση, δηλαδή την «ηλικία» του αιτήματος, σε τέσσερις βαθμίδες: άνω των 180 ημερών, μεταξύ 91-180 ημερών, μεταξύ 60-90 ημερών και κάτω των 60 ημερών.
Προτεραιότητα εξόφλησης έχουν τα αιτήματα «ηλικίας» άνω των 180 ημερών και μεγάλων ποσών και στη συνέχεια, με βάση τον συνδυασμό των δύο κριτηρίων, θα συμπληρώνεται η λίστα, η οποία θα επικαιροποιείται δύο φορές τον μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, αν και καταγράφουν μείωση 128 εκατ. ευρώ τον Μάιο, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 498 εκατ. ευρώ (από 626 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο). Από το ποσό αυτό τα 333 εκατομμύρια εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.