Με περισσότερες δόσεις η νέα πάγια ρύθμιση, αλλά ακριβότερη


Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τόσο πιο μεγάλο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αλλά με υψηλότερο επιτόκιο θα «κερδίζουν» τις 24 δόσεις της νέας πάγιας ρύθμισης οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν το 2020 να πληρώσουν στην εφορία τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ ή τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων που θα επιλέγουν οι οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται η ρυθμισμένη οφειλή.

Συγκεκριμένα, για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως δώδεκα δόσεις, ο τόκος υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον είκοσι πέντε εκατοστών της εκατοστιαίας μονάδας (0,25%), ετησίως υπολογιζόμενο. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από δώδεκα μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,5%).

Περισσότερες δόσεις αλλά και εισοδηματικά κριτήρια και για τους οφειλέτες που έχουν χρέη από τον φόρο κληρονομιάς προβλέπει το σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με τη διάταξη, οι έκτακτες οφειλές (όπως ο φόρος κληρονομιάς) μπορούν να ρυθμιστούν από τους φορολογούμενους σε έως 48 μηνιαίες δόσεις αλλά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνεται υπόψη:

• Ο μέσος όρος του συνολικού εισοδήματός τους (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πριν από την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση ή

• Το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό) του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Το συνολικό εισόδημα πολλαπλασιάζεται τμηματικά με προοδευτικά κλιμακωτό συντελεστή ως εξής. Για εισόδημα:

• Από 0,01 ευρώ έως 15.000 ευρώ με συντελεστή 4%.

• Από 15.000,01 ευρώ έως 20.000 ευρώ με συντελεστή 6%.

• Από 20.000,01 ευρώ έως 25.000 ευρώ με συντελεστή 8%.

• Από 25.000,01 ευρώ έως 30.000 ευρώ με συντελεστή 10%.

• Από 30.000,01 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 12%.

• Από 50.000,01 ευρώ έως 75.000 ευρώ με συντελεστή 15%.

• Από 75.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%.

• Ανω των 100.000 ευρώ με συντελεστή 25%.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής), για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.

Σημειώνεται ότι η νέα πάγια ρύθμιση για τις οφειλές προς την εφορία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους, προκειμένου να εφαρμοστεί για τις οφειλές που θα βεβαιωθούν το 2020, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ.

kathimerini.gr