Με πόρους 10 δισ. το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2021-2025

Εμπροσθοβαρές, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία η οποία λόγω της πανδημίας εισέρχεται σε νέο κύκλο ύφεσης, είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το εθνικό σκέλος δηλαδή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την περίοδο 2021-2025. Το ΕΠΑ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση χθες, διαδικασία η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου, και σε αυτό περιγράφονται οι προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στόχων, οι ειδικοί στόχοι και δράσεις, ο συνολικός και ανά πρόγραμμα προϋπολογισμός, καθώς και τα αποτελέσματα που επιδιώκονται με την εφαρμογή του.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός –που βεβαίως μπορεί στη συνέχεια να αλλάξει– συνολικά για την πρώτη αυτή προγραμματική περίοδο είναι 10 δισ. ευρώ, με τον σχεδιασμό να προβλέπει το 70% αυτών να διατίθενται τη διετία 2021-2022 (από 35% κάθε έτος) και 10% κάθε χρόνο για τα υπόλοιπα τρία έτη. «Με δεδομένη την ανάγκη αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πρόσφατης κρίσης και των νέων προκλήσεων λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και της συνέχισης της χρηματοδότησης των υφιστάμενων έργων, επιθυμητή είναι η εμπροσθοβαρής εκτέλεση του προγράμματος, με αυξημένο προϋπολογισμό στα πρώτα δύο έτη με ποσοστό 35% και από 10% στα τρία επόμενα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο του ΕΠΑ.

Το 68,35%, δηλαδή περίπου 6,8 δισ. ευρώ, θα κατευθυνθεί στα τομεακά προγράμματα, με τη μερίδα του λέοντος, 2,6 δισ. ευρώ, να κατευθύνεται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ακολουθεί το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με 900 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Ανάπτυξης με 875 εκατ. ευρώ. Πόροι 620 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να κατευθυνθούν στο υπουργείο Παιδείας, 500 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών, 400 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 260 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από 150 εκατ. ευρώ στα υπουργεία Υγείας και Αθλητισμού. Τα υπόλοιπα τομεακά προγράμματα έχουν προϋπολογισμό έκαστο κάτω από

100 εκατ. ευρώ.

Στα περιφερειακά προγράμματα θα κατευθυνθεί το 22,5% του προϋπολογισμού του ΕΠΑ, δηλαδή 2,25 δισ. ευρώ, ενώ 155 εκατ. ευρώ αφορούν τη συνέχιση ειδικών προγραμμάτων (Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Αθηναίων). Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός τομεακού προγράμματος τεχνικής βοήθειας προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι για το αποθεματικό του ΕΠΑ είναι 750 εκατ. ευρώ. Εξυπνη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, υποδομές, κοινωνική ανάπτυξη και εξωστρέφεια είναι οι πέντε στόχοι που τίθενται στο ΕΠΑ. Βασικές στοχεύσεις στις υποδομές έως το 2025 είναι η κάλυψη σε οπτικές ίνες έως το κτίριο σε ποσοστό 30%, η ετοιμότητα του δικτύου 5G (πλήρης εκχώρηση του εναρμονισμένου φάσματος), καθώς επίσης να φτάσει στο 55% το ποσοστό του ηλεκτροδοτημένου σιδηροδρομικού δικτύου, στο 15% το ποσοστό του σιδηροδρομικού δικτύου με γραμμές υψηλής ταχύτητας (άνω των

200 χλμ./ώρα) κ.ά.

Οι στόχοι για την πράσινη ανάπτυξη έχουν προσδιορισθεί με βάση τα προβλεπόμενα στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επιμέρους στόχοι για την επίτευξη της έξυπνης ανάπτυξης έως το 2025 είναι μεταξύ άλλων η αύξηση των χρηστών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο 70% από 36% το 2019 και η αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη σε πάνω από 2% του ΑΕΠ από 1,18% σήμερα. 

kathimerini.gr