Μέχρι τις 6 Απριλίου οι αιτήσεις startup επιχειρήσεων στο egg
Στον 8ο κύκλο του egg, αίρεται ο περιορισμός στον χρόνο ζωής που μπορεί να έχει μία καινοτόμος επιχείρηση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. SHUTTERSTOCK
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο 8ος κύκλος του προγράμματος egg (enter-grow-go), καθώς έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τις ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στον νέο κύκλο. Το πρόγραμμα egg σχεδιάζουν και υλοποιούν από το 2013 η Eurobank και το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, και έχει ως στόχο τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Ως ένας από τους πιο ολοκληρωμένους επιχειρηματικούς επιταχυντές (startup accelerator), το egg ενδυναμώνει τον ρόλο του στην Ελλάδα, βελτιώνοντας το πρόγραμμα στον νέο κύκλο της πλατφόρμας egg startup. Πιο συγκεκριμένα, αίρεται ο περιορισμός στον χρόνο ζωής που μπορεί να έχει μία καινοτόμος επιχείρηση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ενισχύεται επίσης το πρόγραμμα εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο egg, καθώς και οι δράσεις διασύνδεσής τους με την πραγματική οικονομία, με ενέργειες και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με εγχώριους και διεθνείς φορείς. Παράλληλα, εντατικοποιούνται η παρακολούθηση και η καθοδήγηση των επιχειρηματικών ομάδων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Oι επιχειρηματικές ομάδες θα εργαστούν για να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου (milestones) ακόμη και σε μηνιαία βάση όπως: η εστίαση στην αγορά-στόχο, σχεδίαση του επιχειρηματικού μοντέλου, ιεράρχηση προϊόντων/υπηρεσιών, οργάνωση και διοίκηση της επιχείρησης, οικονομική διαχείριση και παρακολούθηση εταιρικών δαπανών και εξασφάλιση κατάλληλων συνεργατών.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον 7ο κύκλο, το πρόγραμμα egg αναβαθμίστηκε, στηρίζοντας μέσα από δύο ξεχωριστές και συμπληρωματικές πλατφόρμες τις επιχειρηματικές ομάδες. Πρόκειται για την πλατφόρμα egg start-up, η οποία απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και την πλατφόρμα egg scale-up που απευθύνεται σε πιο ώριμες startups και επιχειρήσεις που επιδιώκουν ενίσχυση της ανάπτυξης των προϊόντων τους, αύξηση πωλήσεων και νέα χρηματοδότηση.
Σημειώνεται ότι στον 8ο κύκλο του egg μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, εφόσον το επιχειρηματικό σχέδιο πληροί τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά επιχειρηματικής καινοτομίας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ενθαρρύνονται επιχειρηματικά σχέδια πολυετούς ερευνητικής δραστηριότητας, ή άλλα που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, big data, κυβερνοασφάλεια, τουριστικές τεχνολογίες και σύγχρονες υπηρεσίες, fintech, ρομποτική, εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα, βιομηχανία, βιοτεχνολογία, ιατρικές τεχνολογίες και μέθοδοι, αγροτική τεχνολογία, περιβαλλοντικές τεχνολογίες, ενέργεια, εκπαίδευση.
Χρηματοδότηση
Μέσω του προγράμματος δίνεται επίσης στους νέους η δυνατότητα χρηματοδότησης. Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα μικροχρηματοδότησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative) στα στάδια «εκκόλαψης», εντός του egg. Eπίσης, δίνονται δάνεια κεφαλαίου κίνησης και μακροπρόθεσμα δάνεια, ενώ παρέχεται χρηματοδοτική στήριξη μέσω των τριών funds του Equifund. Δηλαδή των Velocity.Partners, Uni.fund και Big Pi Ventures.
Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για συμμετοχή στην πλατφόρμα egg startup έχουν ομάδες ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών. Αυτές μπορούν να υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 6/4 στις 15.00, ενώ το πρώτο Open Day θα διενεργηθεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του egg στις 17.00.