Μεγάλες προσδοκίες για την αγορά ακινήτων το 2020


Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων θα κινητοποιηθούν σημαντικά κεφάλαια για αγοραπωλησίες, αλλά και για δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων.

Χρονιά των ακινήτων είναι το 2020, καθώς οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλά και αυτές που προωθούνται αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Με την υπογραφή των δύο σημαντικών αποφάσεων από τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο για την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα, δόθηκε το πράσινο φως για την υπογραφή συμβολαίων και την κατασκευή νέων ακινήτων. Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων θα κινητοποιηθούν σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά ακινήτων τόσο σε ό,τι αφορά αγοραπωλησίες όσο και σε δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων.

Παράλληλα, για το 2020 η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες ελαφρύνσεις για τα ακίνητα. Συγκεκριμένα, τον Μάιο θα είναι έτοιμες οι νέες αντικειμενικές αξίες ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά. Δεν αποκλείεται το τρέχον έτος να γίνουν περαιτέρω αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που σχετίζονται με τους συντελεστές στον φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών. Με τις αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Βεσυρόπουλος όλα τα ακίνητα από το 2006 (χρονιά κατά την οποία εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή) που θα πωληθούν μετά τη δημοσίευση του νόμου θα απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλλουν τον φόρο μεταβίβασης όπως γίνεται σήμερα και για τα παλαιά ακίνητα.  Σημειώνεται ότι o ΦΠΑ (24%) στις συναλλαγές νέων ακινήτων λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες, χωρίς παράλληλα να προκύπτει ιδιαίτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς τα σχετικά έσοδα δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ στην οικοδομή για τρία χρόνια βγάζει στην επιφάνεια ακίνητα τα οποία έμεναν στο περιθώριο εξαιτίας της υψηλής τους φορολογίας. Με αυτή την κίνηση εκτιμάται ότι περισσότερα από 90.000 ακίνητα «βγαίνουν» προς πώληση.

Οι ανησυχίες

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπάρχουν εισηγήσεις για τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών. Και αυτό, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η μείωση κατά 24% της τιμής των ακινήτων ενδέχεται να μην περάσει στην αγορά. Οι κατασκευαστές δεν αποκλείεται να επικαλεστούν αύξηση της ζήτησης με στόχο να μεγαλώσουν τα κέρδη τους όπως έκαναν και στη χρυσή περίοδο της οικοδομής που ζητούσαν υπέρογκα ποσά για τα ακίνητα που κατασκεύαζαν.

Ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους επενδυτές

Πόλο έλξης για ξένους και εγχώριους επενδυτές αναμένεται να αποτελέσουν τα 90.000 ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά φθηνότερα. Για παράδειγμα:

1. Αδιάθετο ακίνητο στο Μαρούσι 100 τ.μ. κατασκευής του 2013 πωλείται σήμερα 260.000 ευρώ. Με την ψήφιση του νόμου, η τιμή του ακινήτου θα πέσει στα 210.000 ευρώ. Επί του ποσού αυτού θα καταβληθεί και ο φόρος μεταβίβασης που ανέρχεται στο 3% της αξίας του ακινήτου.

2. Αδιάθετο διαμέρισμα στο Χαλάνδρι 84 τ.μ. κατασκευής του 2010 πωλείται στην τιμή των 210.000 ευρώ. Με την ψήφιση του νόμου η τιμή του ακινήτου θα διαμορφωθεί στα 169.354 ευρώ. Ο ειδικοί του χώρου υπολογίζουν ότι μεγάλο ενδιαφέρον θα υπάρχει κυρίως από το εξωτερικό, καθώς οι Ελληνες ακόμα δυσκολεύονται να αποκτήσουν καινούργιο ακίνητο. Είναι ενδεικτικό (σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank) ότι τα προηγούμενα χρόνια η πτώση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων προήλθε κυρίως από τη μείωση του μέσου καθαρού εισοδήματος, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποχώρησε κατά 36,9% το 2017 έναντι του 2010 και διαμορφώθηκε σε μόλις 8.809 ευρώ, που είναι κάτω από το 50% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος (Ε.Ε.-28: 19.427 ευρώ).

kathimerini.gr