Μεγάλη Τρίτη: Η παραβολή των «Δέκα Παρθένων» & το τροπάριο της Κασσιανής
Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Στην υμνολογία κυριαρχεί το γεγονός της αλείψεως των ποδών του Κυρίου με μύρο από μια αμαρτωλή γυναίκα (πόρνη την αναφέρουν οι υμνωδοί) και το σκούπισμά τους με τα μαλλιά της, στο σπίτι ενός Φαρισαίου, όπου ήταν προσκεκλημένος.
Παράλληλα, ψάλλεται ένα από τα πλέον δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το «Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή», γνωστότερο ως Τροπάριο της Κασσιανής.
«Ο χώρος της Εκκλησίας είναι χώρος ενότητας»
«Εύχομαι με υγεία ψυχής και σώματος να πορευθούμε αυτές τις άγιες ημέρες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, που λέγεται έτσι γιατί τα γεγονότα της πίστεώς μας είναι τόσο μεγάλα που έρχονται να νοηματοδοτήσουν και να σηματοδοτήσουν τη ζωή μας γενικότερα», λέει, μιλώντας στο MEGA , ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων.
«Αυτές τις ημέρες, ο κόσμος εύχεται ο ένας στον άλλον καλή Ανάσταση. Δεν είναι, αυτή η Ανάσταση που αναφερόμαστε, να είναι καλή η ημέρα, να περάσουμε όμορφα, αλλά να αναστηθούμε και εμείς μαζί με τον Χριστό. Να αρχίσει το μυαλό μας να σκέφτεται λίγο διαφορετικά, να αρχίσει η ψυχή μας να γεμίζει από τη χάρη του Θεού».
«Σήμερα το βράδυ στους ναούς μας θα δούμε δύο πρόσωπα. Θα δούμε μια γυναίκα αμαρτωλή η οποία πηγαίνει και με μύρο πλένει τα πόδια του Χριστού και του Ιούδα. Και οι δύο εκτείνουν τα χέρια τους. Η μία ζητάει την άφεση και ο άλλος ζητάει χρήματα. (…) Καλούμαστε, αν θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας ποιοτικά, να αποφασίσουμε όχι να σταυρώνουμε τους άλλους, αλλά να σταυρώνουμε και τον εαυτό μας, όσο και αν αυτό ακούγεται στον σημερινό κόσμο ως λήρος», τονίζει.
«Θα παρακαλούσα αυτές τις ημέρες να πάμε να πούμε ένα συγγνώμη με τους ανθρώπους που έχουμε θέμα. (…) Το δυνατό μήνυμα της Εκκλησίας είναι η ενότητα και η αγάπη. Ο χώρος της Εκκλησίας είναι χώρος ενότητας και αγάπης και μετανοίας», λέει ο σεβασμιότατος.