Μεγάλη Βρετανία: Αντίστροφη μέτρηση για την στέψη του βασιλιά Καρόλου


Η τελετή θα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επιχείρηση στρατιωτικού τελετουργικού εδώ και 70 χρόνια, με περισσότερα από 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων από την Βρετανία και χώρες της Κοινοπολιτείας.

Ο Κάρολος έχει ζητήσει μια πιο σύντομη και απλή θρησκευτική τελετή που ναι μεν σέβεται το τελετουργικό και την ιερότητα του Αββαείου του Γουέστμινστερ αλλά την έχει προσαρμόσει στα δικά του γούστα όπως ελληνορθόδοξη μουσική αλλά και πολλές σημειολογίες.

Το τελετουργικό

Το λάδι με το οποίο θα χριστούν ο Βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος, το οποίο καθαγιάστηκε στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο, θα περιέχεται μέσα σε χρυσό δοχείο με τη μορφή αετού και το ασημένιο επίχρυσο κουτάλι στέψης είναι το παλαιότερο αντικείμενο που χρησιμοποιείται στην τελετή.

Το Ξίφος της Εγκόσμιας Δικαιοσύνης, που απεικονίζει τον ρόλο του Μονάρχη ως Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, το Ξίφος της Πνευματικής Δικαιοσύνης είναι σπαθιά που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην στέψη του βασιλιά Καρόλου Α’ το 1626.

Το βασιλικό ζευγάρι θα μεταφέρει η άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στο Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας το 2012 από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ.

Η άμαξα είναι καλυμμένη με περισσότερα από 400 φύλλα χρυσού και έχει πάνω της κομμάτια ξύλου από το σκάφος «Μαίρη Ρόουζ», τη ναυαρχίδα του στόλου του βασιλιά Ερρίκου του 8ου που βυθίστηκε το 1545.

Η περιουσία του Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να έχει συγκεντρώσει μια προσωπική, καθαρή αξία, 745 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Βασιλιά είναι το κτήμα Sandringham, αξίας 303.000.000 λιρών και το κάστρο του Balmoral που μαζί με την περιουσία του αξίζει τουλάχιστον 260.000.000 $.

Πάρα πολλά χρήματα έχει εξοικονομήσει από τη διαχείριση των ακινήτων του Δουκάτου της Κορνουάλης που ηγούνταν έως τώρα.

Αντιδράσεις για τα έξοδα

Η τελετή θα περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επιχείρηση στρατιωτικού τελετουργικού εδώ και 70 χρόνια, με περισσότερα από 6.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων από τη, Βρετανία και χώρες της Κοινοπολιτείας.

Όμως το τεράστιο κόστος της τελετής έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Μόνο το 32% των Βρετανών πολιτών θεωρεί ότι το κράτος οφείλει να χρηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις της Στέψης και πάνω από τους μισούς Βρετανούς πιστεύουν ότι η τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου δε θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, ειδικά σε μια περίοδο που αυξάνεται το κόστος διαβίωσης.

Το 1953 η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ κόστισε 912.000 στερλίνες. Η στέψη του πατέρα της, Γεωργίου Στ΄, στοίχισε 24,8 εκατομμύρια λίρες (σε σημερινές τιμές), ήταν δηλαδή η ακριβότερη τελετή των τελευταίων 300 ετών.

Μένει να δούμε εάν το κόστος της στέψης του Βασιλιά Καρόλου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.



Πηγή