Μεγαλώνοντας δυναμικά παιδιά

Ο δυναμισμός, που προκύπτει από την αυτοεκτίμηση, είναι ένα από τα σημαντικότερα θεμέλια που μπορεί να βοηθήσει το παιδί καθ’όλη την πορεία της ζωής του. Αποτελεί έννοια – κλειδί για την υγεία και την ευημερία του παιδιού, όπως και για την κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική του υγεία, καθώς διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζεται τα ατυχή περιστατικά, τις προκλήσεις αλλά και την πίεση.

  • Μην σπεύσετε προς διάσωση

Είναι φυσικό να θέλετε να αποτρέψετε το μικρό σας από μικρές απογοητεύσεις ή περιττή στεναχώρια, ωστόσο, με το να παρεμβαίνετε σε κάθε καθημερινό ατύχημα δεν θα το βοηθήσει. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να αποτύχουν και ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνονται λύπη, ανησυχία ή και θυμό. Όταν δεν παρεμβαίνετε απευθείας αλλά το αφήνετε να ξαναπροσπαθήσει, μαθαίνει έμπρακτα πως με την προσπάθεια μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, που μπορεί να βρεθεί στο δρόμο του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφήσετε το μικρό σας να κάνει λάθη γιατί αφενός θα μάθει από αυτό ενώ θα γνωρίζει μετέπειτα τι πρέπει να κάνει για να το διορθώσει ή για να μην επαναληφθεί.

  • Αφήστε το να πάρει αποφάσεις

Όταν τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, από ιδιαίτερα νεαρή ηλικία, τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και μεγαλώνουν πιστεύοντας περισσότερο στην προσωπική τους κρίση. Φυσικά, τα παιδάκια λατρεύουν τον έλεγχο αλλά προσέξτε γιατί οι πολλές επιλογές μπορεί να είναι υπερβολική πίεση για αυτά. Είναι καλύτερο να δώσετε στο μικρό σας μία έως τρεις επιλογές ενώ παράλληλα του δίνεται να καταλάβει ότι ορισμένα ζητήματα περνούν και από τα δικά σας χέρια.

  • Το ποτήρι είναι πάντα μισογεμάτο

Φροντίστε να λέτε πάντα στο παιδάκι σας ότι οι καταστάσεις δεν είναι τόσο αρνητικές, όσο του φαίνονται την δεδομένη στιγμή. Αν δείτε ότι είναι απογοητευμένο από κάποια αποτυχία, μην του δώσετε πομπώδεις διαβεβαιώσεις αλλά ενθαρρύνετέ το να σκεφθεί εναλλακτικούς τρόπους για να βελτιώσει μια κατάσταση και να έρθει πιο κοντά στον στόχο του.

  • Φανταστείτε μαζί το μέλλον του

Εάν το παιδί μπορεί να φανταστεί λεπτομερώς τον εαυτό του να κάνει κάτι ή να εκπληρώνει έναν στόχο του, είναι πιο σίγουρο ότι στο τέλος θα τα καταφέρει. Δοκιμάστε να συζητήσετε μαζί του, μιλώντας του και για τα εμπόδια που βρήκατε στην πορεία σας, καθώς έτσι θα καταλάβει ότι όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αρκεί να δουλεύουμε μεθοδικά για να τις ξεπεράσουμε.

Πηγή: vita.gr

Πηγή