Μέγαρο Μαξίμου: Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ελίτ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας


Τέσσερα κρίσιμα θέματα επικρατούν στην ατζέντα των συναντήσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, 20 διευθυνόντων συμβούλων μεγάλων πολυεθνικών βιοφαρμακευτικών εταιρειών και εκπροσώπων από 5 διεθνείς συνδέσμους φαρμακευτικών βιομηχανιών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνόδου των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας, βρίσκονται οι διασυνοριακές απειλές υγείας μετά την πανδημία και οι ανθεκτικές λοιμώξεις, η καινοτομία, οι αλλαγές της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στο σύστημα προστασίας δεδομένων των φαρμάκων και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον τομέα του φαρμάκου.

Πρόκεται για τις 90 καινοτόμες φαρμακευτικές επιχειρήσεις του πλανήτη και την δυνατότητα να «φιλοξενήσει» η Ελλάδα κάποιες καινοτόμες ιδέες, προτάσεις και επενδύσεις για την παραγωγή καινοτόμων φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, το κυρίαρχο ζήτημα και των δύο πλευρών είναι οι αλλαγές στην υγεία και τη φαρμακευτική πολιτική, όπου από την πλευρά της Ελλάδας ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει περισσότερες επενδύσεις από τις διεθνείς φαρμακευτικές, κυρίως στον τομέα των κλινικών μελετών, προβάλλοντας τις αλλαγές που έχουν ήδη επέλθει με την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, αλλά και αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τα ήδη υπάρχοντα κίνητρα της ελληνικής νομοθεσίας.

Από την πλευρά της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών μίλησε ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος δήλωσε ότι «επελέγη η Ελλάδα για την ετήσια συνάντηση τους γιατί είναι σταθερός υποστηρικτής της καινοτομίας. «Με την παρουσία μας εδώ κάνουμε μια δήλωση για το πόσο ευχαριστημένοι είμαστε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τους επικεφαλής των εταιρειών και των ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών που βρίσκονται στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε αρχικά: «μας δίνεται μια ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά ζητήματα τόσο σε επίπεδο εθνικών πολιτικών όσο και σε επίπεδο δυνητικών παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε πως, «Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων».



Πηγή